ZNANSTVENICI POTVRDILI NAJGORE SUMNJE: “E-cigarete dovode do bolesti srca!”Rezultati novog istraživanja pokazuju da bi korištenje elektroničkih cigareta moglo biti loše za srce jednako kao i pušenje duhana, a prenosi Daily Mail.

closeup of woman smoking electronic cigarette outdoor

Znanstvenici su otkrili kako udisanje nikotinskih para šteti ključnim krvnim žilama, što opet povećava rizik od bolesti srca.


Tim znanstvenika promatrao je srca sudionika dok su pušili konvencionalne cigarete pet minuta, te dok su koristili e-cigarete pola sata, jer je to najtočnija usporedba tipičnog vremena korištenja.

Otkrili su kako su obje aktivnosti dovele do sličnog stupnja otvrdnuća aorte, glavne arterije koja je i glavni uzročnik problema sa srcem.

Još bez podataka o dugoročnim posljedicama

Grčki znanstvenici naglašavaju kako je ispitivanje otkrilo samo kratkoročnu štetu te da je potrebno još istraživanja kako bi se vidjele dugoročne posljedice.

Ali dodaju kako njihovo istraživanje, provedeno na 24 zdravih muškaraca i žena, prosječne starosne dobi od 30 godina, pokazuje kako su e-cigarete “daleko opasnije nego što to ljudi shvaćaju”.

“E-cigarete su manje štetne, ali nisu bezopasne. Ne bih ih preporučio kao metodu za odvikavanje od pušenja običnih cigareta”, izjavio je vođa istraživanja, profesor Charalambos Vlachopoulos s medicinske škole Sveučilišta u Ateni.

Njihovo je upozorenje potvrdila i Britanska zdravstvena zaklada, koja je izjavila za gore navedene uređaje “da ne može pretpostaviti kako su bez ikakvog rizika”. Zaklada je pozvala na dodatna istraživanja o posljedicama i sigurnosti dugoročnog korištenja ovih cigareta.

Manje opasne od duhana, ali ne i potpuno bezopasne

Većina se stručnjaka slaže kako su električne cigarete ipak manje štetne od duhana, ali neki su ipak zabrinuti kako one i dalje predstavljaju opasnost za zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako mogu biti otrovne za ljude koji su u blizini osoba koje koriste ove uređaje.

Riječ je o uređajima koji sadrže tekući nikotin koji se zagrijava u paru i udiše te se tako izbjegavaju štete koje izaziva duhanski dim.

Ali profesor Vlachopoulos kaže kako je upravo nikotin najvjerojatnije odgovoran za oštećenja arterija. Planira još jedno istraživanje, ovaj put koristeći e-cigarete bez nikotina.

Predstavnici proizvođača e-cigareta nisu s oduševljenjem dočekali rezultate ovog istraživanja, tvrdeći kako je otvrdnuće aorte “prolazno”, te da je riječ o “jako slabom značenju” za potencijalne dugoročne rizike.

Pogledajte video:


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline