ZNANSTVENICI: “BILJKA KOJA JE SVUDA OKO NAS SPRIJEČAVA RAK!”

Novo istraživanje kaže da bi pivo moglo imati učinka na prevenciju karcinoma dojke. Hmelj, iz kojega se proizvodi pivo, povezuje se već dugo s utjecajem na hormonsku aktivnost.

Hopfendolde-mit-hopfengarten

Postoje studije o hmelju koje pokazuju povećanje grudi u muškaraca i studije koje su ustanovile smanjivanje simptoma menopauze i pojačanje metabolizma estrogena, a stručnjaci s čikaškog University of Illinoissa tvrde da isti proces može aktivirati kemikalije koje sprečavaju razvoj tumora.

Hmelj je pun estrogena koji usporava rak dojke

Pokazalo se, naime, da usporeni metabolizam estrogena povećava rizik karcinoma dojke. Snažne komponenete koje su nađene u hmelju mogle bi imati antikancerogeni učinak, kaže voditeljica studije profesorica Judy Bolton.

Komponenta 6PN je snažan biljni estrogen iz hmelja. Kad se proguta, veže za receptore estrogena, povećavajući aktivnost hormona.

Estrogenska aktivnost komponenete 6-PN je tako jaka da ženske radnice koje rade sa hmeljom javljaju o problemima poremećaja menstrualnog ciklusa.

Potencijalno učinkovit lijek protiv raka dojke

Hmelj je postao popularan kao nadomjestak za žene u menopauzi koje imaju napade vrućine, znoje se noću i pate od nesanice kao rezultata dramatičnog smanjenja aktivnosti estrogena.

Prema profesorici Bolton, postoje očekivanja da bi hmelj mogao biti učinkovit u suzbijanju karcinoma dojke kod žena koje uzimaju hormonsku nadomjestnu terapiju tijekom menopauze.

Izvor: telegram.hr