ŽIVOTNA BORBA: Šeherzadu i Amira zbližila teška bolest, a zauvijek spojila ljubavNije filmska, već životna priča koja traje i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Šeherzadu Kajtezović i Amira Hodžića “upoznala” je njihova teška bolest, a spojila ljubav.

58407ff7-7418-4638-94bb-70a30a0a0a64-seherzada-i-amir-111-718x446

Šeherzada, koja je iz Velike Kladuše, prvi put je srela Cazinjanina Amira na hemodijalizi u Bihaću.


Bubrežni bolesnici koji svakog drugog dana na ovom odjelu “čiste krv” kako bi mogli živjeti, zaljubili su se krajem 2013. godine.

 

– Ispočetka smo krili, ali se ljubav ne da sakriti. Bili smo svjesni svega, da Amirovoj porodici možda neće biti svejedno da im u kuću dođe bolesna snaha, ali tu smo prepreku zajedno prešli, jer se volimo – govori Šeherzada.

Ističe kako njih dvoje sve rade zajedno, nema podjele na muške ili ženske poslove, jer samo tako mogu funkcionirati.

58407ffb-abf4-4724-9c45-709a0a0a0a64-seherzada-kajtezovic

Foto: Amir i Šeherzada – Oboje na dijalizi

– Navikli smo na priče o tome kako nemamo djece, to nam ne smeta, ali ne volimo sažaljenja. Djeca će doći kada dođe vrijeme, čekamo ih sa mnogo ljubavi – nastavlja Šeherzada te dodaje kako “moli Boga za razumne ljude oko njih”.

Oboje se kao lavovi bore za ozdravljenje, a njihove životne želje i nade vezane su za transplantaciju. Amir, koji je pet godina bubrežni bolesnik, sakupio je novac, osigurao donora i, kako kaže, čeka posljednji stepen bolesti kako bi mogao ići na transplantaciju.

– Urađena mi je tipizacija tkiva, donor je moj brat. Odlučio sam se za Klinički centar u Tuzli, imam puno povjerenje u naše stručnjake – kaže Amir.

Kod njegove supruge stvar je drugačija – ima donora, ali nije iste krvne grupe, a takve se transplantacije moraju izvesti u inozemstvu. Za Šeherzadu je u Krajini pokrenuta humanitarna akcija prikupljanja neophodnih 40.000 eura.

– Želimo da imamo djecu, da ja normalno mogu nastaviti studirati, dobiti posao – poručila je Šeherzada.

Svi oni koji žele pomoći, donacije mogu uplatiti na žiroračun kod “Raiffeisen banke”, broj 1613000069424216, na ime Šeherzada Kajtezović

Borba za budućnost

Šeherzada i Amir zajedno, kao najveći oslonac jedno drugom, uz pomoć dobrih ljudi, nastoje “okrenuti” sudbinu na svoju stranu. S teškom bolešću nisu radno sposobni, dobivaju socijalnu pomoć, a imaju podršku svojih porodica.

– Bolest je maestralan učitelj, mene i Amira naučila je da cijenimo svaki trenutak proveden zajedno i da se borimo za život i našu budućnost – kaže na kaju Šeherzada.


Izvor: avaz.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline