ŽIVOT U KANADI: U godinu dana kupio kuću i auto i doveo obitelj, ali…

Tomislav Čičak iz Orahovice prije godinu dana je otišao živjeti u Kanadu. Nakon nekog vremena za sobom je povukao cijelu obitelj.

24255461796_e5e53f8652_k

Zadovoljan je ondje postignutim, ali ipak bi se rado vratio kada bi mu u Lijepoj našoj netko dao posao. Stoga se nada da će nešto u zemlji na bolje promijeniti i Tihomir Orešković kojeg je u Kanadi upoznao.

Orahovičanin Tomislav Čičak (30) oko godinu dana već živi u Kanadi. Hrvatsku, kaže, nije morao napustiti jer je doslovno preživljavao, ali da se njegov razlog odlaska nalazi u Ustavom mu zajemčenom pravu na rad. Sa završenim “jednim i pol fakultetom” i strukom ekonomist- informatičar, u Hrvatskoj je poslao 1246 zamolbi za zaposlenje i nije dobio posao.

“Danas u Kanadi radim kao krovopokrivač. Mislim da sam se snašao odlično jer sam kao stranac za manje od godinu dana uspio kupiti kuću. Imam dva auta, jedan obiteljski i drugi za posao”, ispričao je Tomislav za Glas Slavonije.

Kaže kako je ondje teško naći novog poslodavca dok ne dobiješ dozvolu stalnog boravka. Ali ističe i da poslodavac cijeni rad radnika te dodaje kako mu je plaća, otkako je došao porasla za 50 posto. Nakon nekog vremena za sobom u Kanadu je povukao i suprugu Anu te kćer i sina.

Ženama teže pronaći posao

Tvrdi da je ženama ondje teže naći posao. Riječ je, veli, mahom o niskokvalificiranim poslovima koji nisu puno plaćeni pa žene nerijetko rade i “muške” poslove. S uklapanjem djece u društvo problema nije bilo, a Tomislav je zadovoljan i školama.

“Škola im nije svedena na silno bubanje teorije već razvijanje osobnosti i ljudskih vrijednosti. Jako puno ima nastave u prirodi, muzejima i slično. Praktični su”, priča dodajući kako su svakodnevni problemi ondje inače lakše rješivi.

Kaže kako je automobil registrirao u gotovo pet minuta i registraciju platio 80 dolara, a da je i bankarenje puno jednostavnije. Smeta ga što se baš za sve moraš naručiti. A ono što mu nedostaje je osjećaj zajdništva jer se ondje susjedi ne druže kao u Orahovici već svi trče za dolarima.

Ima korupcije i u Kanadi, a zdravstvo je skupo

“Želja mi je otvoriti svoju kompaniju jer ovdje bilo što da otvoriš i ako malo imaš smisla, možeš super živjeti. Uvijek postoji želja za povratkom kući i ne prođe dan da se ne sjetim Hrvatske, ali nažalost sve ono super što imamo pokvari naš mentalitet i zavist, tako da me to još uvijek drži podalje”, prokomentirao je za Glas Slavonije Tomislav.

Nekoliko riječi je rekao i o hrvatskom mandataru kojeg je ondje i upoznao. “Dajem punu potporu novom premijeru i molim ga da nas ne iznevjeri te pokrene Hrvatsku. Vjerujem da nisam jedini koji bi se vratio. Nemojte misliti da u Kanadi nema korupcije, nepotizma…, ima itekako. Zdravstvo im je jedno od najboljih na svijetu, ali preskupo i dosta često nedostupno zbog predugog čekanja. Uglavnom, tu mi je lijepo, ali ako bi došla neka prava ponuda za posao u Hrvatskoj, vratio bih se jučer”, zaključio je Tomislav.

Izvor: net.hr