ŽENA, MAJKA, KRALJICA: “Klinci plaču, kuhinja kao da je pala bomba”

Majka četvoro, 32-godišnja Constance Hall iz Pertha, Australija, pogodila je “u sridu” kada je napisala post na svojem FB profilu o tome kako izgleda seks između roditelja opterećenim pelenama i ostalim radostima roditeljstva.

constance51

Sada, ponovno, pogađa bit, kada piše o postnatalnoj depresiji. Žena nudi odličan uvid u fenomen koji pogađa mnoge majke, a reflektira se na živote svih članova obitelji.

“Ne sviđa mi se pojam postporođajna depresija. E, pa roditi i podizati djecu jest depresivno i to nije nešto što ćete vidjeti u fotografijama objavljenim na Facebooku, gdje vaš suprug kupa bebu i svi su sretni i zadovoljni”, počinje svoj post Constance.

constance11

“Stvarnost je takva da se sva četiri zida iza kojih ste zaključani s uplakanom djecom polako smanjuju i sve je manje prostora za prijatelje, koji polako nestaju iz vašeg života, a muškaracu, za kojega ste nekoć mislili da je fenomenalan, sve više zamjerate što nije u vašoj koži”, slikovito opisuje, ali brzo nudi odgovore što učiniti, kako bi stvari bile bolje.

1. Neka i drugi preuzmu odgovornost za djecu

constance6

“Navucite na sebe najdražu majicu, šal ili ponočo koji ste obožavali nositi dok nije bilo njih. To učinite kada su stvari toliko loše i više niste u stanju izaći na kraj s obavezama prema djeci. Prije svega, dobro provjerite da su djeca dobro, da se nitko nije ukakio, upiškio, da se nitko ne može utopiti u bazenčiću s malo vode na dnu, da su svi na sigurnom i toplom. Potom napravite selfie u toj majici, za koju vaši roditelji, partner ili prijatelji koji vam pomažu znaju da je komad odjeće koji signalizira kako više danas ne možete. Pošaljite im tu sliku i neka odmah dođu i preuzmu sve”, kaže Hall.

Jednom kada pomoć stigne, dodaje, jednostavno se isključite. Ignorirajte vrisak djece, neka plaču koliko god žele, ništa im neće biti.

“Ja znam buljiti u zid po sat vremena dok netko drugi, umjesto mene, mijenja pelene i čisti nered u kući. Da, bit će onih koji će vas proglasiti ludom, ali i ja i vi znamo kako je to samo način da udahnete malo svježeg zraka, odvojite jedan trenutak za sebe, prije no što se ponovno vratite djeci”, objašnjava mlada mama.

Izaći van i družiti se s odraslim osobama jednako je važno kao ispravno se hraniti i nastojati spavati dovoljno da imate snage “odraditi” još jedan dan s klincima.

2. Družite se i izlazite, iako se to čini nemogućom misijom

constance21

“Teško se pokrenuti. Čini se lakšim ostati u piđami i izležavati se na kauču. Tako će te poludjeti, vjerujte mi. Pri tome se nemojte zavaravati. Facebook nije nikakvo druženje s ljudima. Facebook je samo prozor u tuđe savršene živote i pokazatelj kako je u vašem sve s*ebano. Kontakt licem u lice ima gotovo terapeutski učinak, pogotovo ako je to sa ženama koje su prošle isto što i vi. Druženje s njima pružit će vam utjehu i razumijevanje, stoga neka vam to bude jedan od prioriteta”, savjetuje Constance.

3. Prihvatite da su muškarci, u prvih nekoliko mjeseci djetetovog života, potpuno beskorisni

constance9

Što se muškaraca tiče, Hall govori ono što zna svaka koja je rodila. U početku, kada je novorođenče u potpunosti ovisno o majci, muškarci su potpuno beskorisni. Frustrira, ali to je tako.

Međutim, Constance naglašava kako se “tate” aktiviraju kada djeca napune 2 godine. Pojedini su toliko dobri u toj ulozi, da u potpunosti preuzmu brigu, svu brigu, hranjenje, učenje, vježbanje, igranje, presvlačenje, na sebe.

“Stoga, na kraju dana, ako od svojeg muža ne očekujete baš ništa i ako izbjegavate prijatelje koji još uvijek vole svoje, postporođajna depresija će se smanjiti na minimum. Nemojte se bojati, sve to možete odraditi sama”

4. Ne ulazite u “klubove majki”, to nisu normalne žene

constance8

“Ne upuštajte se u zajednička druženja s drugim majkama i njihovom djecom. Sve je to jedno veliko natjecanje koja je duže dojila, koja ima čišći stan, čije je dijete prije prohodalo, prije naučilo ići na tutu”, istinu govori Constance.

“Pravu ćete prijateljicu prepoznati po tome što će se s vama natjecati koja je duže izdržala neoprane kose, koja se najduže nije seksala i sve to uz čašu vina, dok dojite”, iskrena je Hall.

5. Djeca plaču, rublje nikada nije do kraja oprano, kuhinja izgleda kao da ju je pogodila bomba

constance7

“Najvažnije je ostati normalan. Ako ste bebu nahranili, podrignula je, presvukli ste ju, suha je, pa ipak i dalje plače jer ju niste nunali hodajući po cijeloj sobi ili joj niste pjevali uspavanku, pa što? Stavite dijete u koljevku i otiđite se tuširati. Bez obzira što plače. Neoprano rublje, suđe, prljava kuhinja i to što vaš muž o tome misli nisu važnije od šalice kave, šetnje po svježem zraku i razgovora s najdražom prijateljicom. Ako ste neispavana luđakinja koja više nije u stanju obrisati vlastitu stražnjicu, uredna kuhinja ne znači baš ništa, drage moje”, zaključuje Constance Hall.

Izvor: net.hr