“ŽELIM ŽIVOT”: Imala je tek 29 godina kada nas je napustila…

PROŠLO JE 10 GODINA: Od smrti Ane Rukavine do danas Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je s početnih 150 povećan na 52.679 potencijalnih darivatelja.

b22ba0566980fb371a34

Ana Rukavina, novinarka Vjesnika koja se u KBC Zagreb liječila od leukemije, umrla je na današnji dan 2006. godine. Imala je tek 29 godina.

Ana se rodila 28. ožujka 1977. godine u Zagrebu, nakon završetka studija počela je raditi u gradskoj rubrici Vjesnika, pa se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika. Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila.

Tada je napisala dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njezino pismo se jako brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Ana je željela usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

U dijelu svog pisma Ana je napisala, ‘…Zapravo mi je teško sročiti što Vas točno želim zamoliti, znam, rekla sam na početku 10 minuta, ali nisam bila sasvim iskrena. Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život’.

Nakon njene smrti, osnovana je ‘Zaklada Ana Rukavina’, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je ‘Želim život’.

U proteklih deset godina Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je s početnih 150 povećan na trenutnih 52.679 potencijalnih darivatelja. Do sada su, zahvaljujući hrvatskom Registru, za 64 osobe iz Hrvatske i inozemstva povećane šanse za život, a u javnu Banku 12.641 majka pohranila je matične stanice iz pupkovine, od kojih je 3.136 prijavljeno u Svjetski registar.

Izvor: 24sata.hr