ZAŠTO SU OSTAVILE SVOJE BEBE? Dvije majke u Tuzli odmah po porođaju svoje potomstvo dale u Dom

Dve porodilje u ovoj godini nisu želele da prihvate svoju novorođenčad nakon što su se porodile u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Jednoj od njih bio je to peti porođaj, a prvo dete rodila je kada je imala svega 14 godina.

beba-plac-620x350

– Pozvan je socijalni radnik, koji je obavio razgovor sa porodiljama i njihovim porodicama kako bi se našle najbolje mogućnosti za novorođenče. Ukoliko porodilja i porodica i dalje ostanu pri stavu da ne žele bebu, mi o tome obavestimo resorno kantonalno ministarstvo, od kojeg se čeka odobrenje za smeštaj novorođenčeta u Dom za decu bez roditeljskog staranja – navode iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Majka pobegla iz bolnice

U Domu trenutno boravi šestero mališana do 12 meseci života ima svega tridesetak dana. Rođena je sredinom oktobra, a majka je nakon porođaja, kako nezvanično saznajemo, pobegla iz bolnice.

Iako imaju mogućnost da koriste usluge Materinskog doma, koji postoji u okviru Doma za decu bez roditeljskog staranja, retko se koja majka odluči na takvu soluciju.

– U Materinskom domu do sada su boravile samo četiri majke, a trenutno je kod nas jedna. Nijedna od njih nije bila završila srednju školu i ovdje, faktički, dobivaju drugu životnu šansu – kaže Amir Muharemović, direktor Doma.

Majke koje se nakon porođaja ne mogu vratiti u biološke porodice ili u vanbračne zajednice, u Materinskom domu mogu ostati najduže 12 meseci. U tom periodu one imaju mogućnost da završe neki od zanata.

U Domu za decu bez roditeljskog staranja u Tuzli trenutno je smešteno 52 mališana. Pored šestero novorođenčadi, formirane su i tri jasličke grupe za decu od jedne do tri godine. Tu je i šestero dece predškolskog uzrasta, dok su ostalo školska deca.

Izvor: avaz.ba