ZAŠTEKAJTE KOJU ŠTEKU: Od nedjelje skuplje cigarete u BiH, OVO SU NOVE CIJENEOd 1. januara 2017. godine na snazi će biti nove cijene cigareta, što će biti još jedan udar na džep pušača u Bosni i Hercegovini.

Poskupljenje duhana i duhanskih proizvoda u našoj zemlji je dio prihvaćenje strategije Evropske unije (EU), te cijene koje će “osvanuti” u BiH 1. januara neće biti i konačne.

Naime, umomentu usvajanja Zakona o akcizama BiH, u toku 2009. godine bilo je predviđeno da BiH postepeno, u nekoliko godina, povećava visinu akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama BiH.

Međutim, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 KM po kutiji cigareta, tako da bi BiH u cilju da dostigne minimalnu akcizu u zemljama članicama EU trebala i u narednim godinama vršiti povećanje akcize na duhan i duhanske prerađevine.

Kada BiH dođe do standarda koji propisuje EU, kada je u pitanju akciza, najjeftinija kutija cigareta će, uračunavajući i akcizu od 3,60, biti oko pet maraka. Sa druge strane, oni koji se odluče za skuplje marke kao što su “davidoff”, “marlboro” i druge, morat će izdvojiti i više od sedam maraka.

Ekonomisti su u proteklom periodu objašnjavali kako ovakvi potezi nadležnih nisu racionalni, jer pušače okreću crnom tržištu i utječu na razgranjavanje mreže švercera duhana.

Pogledajte cijene cigareta koje će na snagu stupiti od nedjelje:


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...