ŽALOST I TUGA: Više od 4.000 ljudi na dženazi plakalo za malom ArinomVelika tuga nadvila se nad Jesenicama, gradićem u Sloveniji u kojem mahom žive Bosanci, koji su se jučer na mezarju u Bledskoj Dubravi oprostili od divljački ubijene dvogodišnje djevojčice Arine Kardašević.

578147de-2bd0-40dc-84bc-31ac0a0a0a64-arinina-dzenaza-6-718x446

Poruke osude


Djevojčicu su 2. jula nasmrt pretukli njena majka Sanda Alibabić i ljubavnik Mirzan Jakupi, koji su uhapšeni te im je određen pritvor.

Kranjsko tužilaštvo i kriminalisti iz ovog grada vode detaljnu istragu o nezapamćenom zločinu, koji je potresao region.

Pored oca Senada Kardaševića i njegove tri kćerke, sestre nesretne djevojčice Arine, okupilo se više od 4.000 ljudi, koji su se u očaju oprostili od nje.

I jučer su se na dženazi mogle čuti hiljade poruka osude, prezira i traženja najteže moguće kazne za morbidni ljubavni par, ali i bolnih obraćanja ocu i sestrama.

– Drago dijete, počivaj u miru i neka ti ljepo bude među anđelima. Na zemlji ti je bilo previše okrutno – izustio je jedan od prisutnih.

U jeseničkoj piceriji “Venezia” na Slovenskom Javorniku u blizini kuće strave, u kojoj je Sanda Albibabić živjela sa svojim ljubavnikom, organizirano je prikupljanje novčanih sredstava za porodicu Senada Kardaševića.

Ovaj čovjek, koji se s velikom ljubavlju brine o djeci, duže vrijeme je na birou rada i živi od 300 eura mjesečno, a osim toga, preživio je i srčani udar.

Novčana sredstva stižu iz Slovenije, Austrije, Njemačke… Hasan Smajić iz Teslića, suvlasnik picerije, kazao nam je da je do sada prikupljeno skoro 30.000 eura i da donacije i dalje stižu.

 

Organizirana pomoć

– Željeli smo na ovaj način pomoći Senadu i njegovoj djeci, nije zaslužio ovo što mu se dogodilo. Dobar je čovjek, naš je gost i ljudski je da smo uz njega – kazao je Smajić.

Vođa kranjskog Sektora kriminalističke policije Primož Donoša rekao je jučer novinarima da su osumnjičeni počinili krivično djelo zanemarivanje djeteta s teškim tjelesnim posljedicama, koje je rezultiralo smrću.

Agonija dvogodišnje Arine trajala je više mjeseci. Ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač-Mrakova kazala je da žali što se nasilje nad bespomoćnim djeteteom nije moglo spriječiti.

– Moje su misli s ocem i sestrama djevojčice i ostalom rodbinom. Iskreno žalim, a u ovom trenutku nedostaju riječi. Potresao me je događaj, koji se nije smio dogoditi – kazala je Kopač-Mrakova.

Direktorica Centra za socijalni rad u Jesenicama Anita Bregar rekla je da nije imala nikakvih informacija o zanemarivanju male Arine s takvim posljedicama koje su nevino dijete odvele u smrt.

578148a1-7b74-4551-98a1-32370a0a0a64-djevojcica-sa-sestrama

Slika: Djevojčica sa sestrama

Stravične povrede

Istraga, kako nezvanično saznajemo, ide u dva smjera. Istražuje se zanemarivanje djeteta s kobnim posljedicama, a provjerava se da li je zločin počinjen u trenutnoj navali bijesa, pri čemu je nesretna djevojčica zadobila smrtne ozljede. Nemoćno dijete zadobilo je lom trtične i ključne kosti, teške povrede glave i serijski lom rebara.


Izvor: avaz.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline