VRHUNAC IZRABLJIVANJA: Nakon 10 sati u trgovini, radnice tjeraju na nezamislive stvari“Nedopustivo je da radnici po potpisivanju ugovora o radu, istodobno potpisuju i bjanko-otkaze”, upozorava šefica sindikata trgovine Zlatica Štulić.

pxl_100407_1681

Tvrtka Boso, čiji je vlasnik Bosiljko Stanić, jedan od najvećih trgovaca u Slavoniji, a koja je lani ostvarila prihod od 538 milijuna kuna, te imala dobit od 10,3 milijuna kuna i koja je, kako stoji u bazi poslovnih podataka Poslovna Hrvatska, potkraj 2015. godine imala 824 zaposlenika, suočena je s teškim optužbama za kršenje radnih prava.


Prijave inspekciji i DORH-u

Pojedine djelatnike postupanje prema njima navelo je i na prijave inspekciji rada te Državnom odvjetništvu, a u emisiji Provjereno Nove TV, zaposlenica Ivanka Dujmić usudila se o svemu otvoreno progovoriti. Nju su slijedili i drugi, iako uglavnom anonimno, ustrašeni za svoja radna mjesta kojih u Slavoniji, kao što je poznato, i nema u izobilju. Jedna od težih optužbi je prisiljavanje radnika da pod prijetnjom otkaza svaki mjesec u Stanićevim trgovinama potroše minimalno 700 kuna, bez obzira na to bili na godišnjem odmoru ili na bolovanju.

Glas Slavonije stupio je u kontakt i s drugim radnicima spremnim svjedočiti o torturi koju prolaze. Tako je jedna Vinkovčanka, djelatnica u Bosi, posvjedočila kako voditelji trgovina, ako u određenom roku ne uspiju prodati određenu vrstu robe, moraju je sami otkupiti.

“Trgovkinje petkom i subotom, barem dva puta mjesečno, nakon što su odradile svojih osam ili deset sati u trgovini, imaju obvezu posluživati u salama za vjenčanje i za to su dodatno plaćene, ali daleko od iznosa koji bi dobile da se pošteno obračunavaju prekovremeni sati, noćni rad i rad nedjeljom”, kaže zaposlenica tvrtke Boso.

Bremenito stanje u trgovini

“Stanje u trgovini je bremenito i ovo je samo jedan od primjera koji je isplivao na površinu”, prvi je komentar na “slučaj Boso” Zlatice Štulić, predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske. Za nju je osnova problema to što privatni poslodavci često upravo u sektoru trgovine uskraćuju pa i otvoreno ne dopuštaju svojim radnicima pravo na sindikalno udruživanje.

U Sindikatu trgovine Hrvatske već su otprije upoznati sa situacijom u Bosi, no Štulić još jednom naglašava kako to, nažalost, nije jedini slučaj. A osoba koja je javno progovorila je članica ovog sindikata.

“Mi smo već ranije s našim socijalnim partnerom Hrvatskom udrugom poslodavaca, čija je tvrtka Boso članica, počeli kontakte i razgovore da se i oni uključe u rješavanje ove situacije”, kaže sindikalna čelnica. Kada je riječ o povredi radnih prava, Zlatica Štulić poziva nadležne institucije da se time pozabave. No, za nju je nedopustivo da radnici po potpisivanju ugovora o radu, istodobno potpisuju i bjanko-otkaze.

Kazne za stanku

“A naročito je nedopustivo da radnici svojom imovinom jamče za manjak, tim više što ni zakon ne poznaje objektivnu odgovornost za manjak”, upozorava Štulić.

Zaposlenici tvrtke Boso svjedoče i o niskim plaćama, a navode da im vlasnik svakoga mjeseca već tri godine od plaće uzima 15 posto. U početku su mislili kako je u pitanju smanjenje plaće zbog gospodarske krize i da će trajati šest mjeseci, međutim to se nastavilo bez objašnjenja.

Iako radnici, prema zakonu, imaju pravo na stanku od 30 minuta, nerijetko se događalo, svjedoče, da su odmarali samo deset minuta, a nadređeni su im i tada naplaćivali kaznu – zbog sjedenja.

Protiv tvrtke podnesen optužni prijedlog

Djelatnici Bose kažu kako su izloženi raznim uvredama i ponižavanju, u čemu prednjače kontrolori poslovanja i poslovođe.

Prema neslužbenim informacijama, zbog prekršaja iz Zakona o radu vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela je optužni prijedlog protiv tvrtke Boso, a nakon što su proveli nadzor njena rada po prijavi Ivanke Dujmić. Utvrđeno je, naime, da su ona i njezine dvije kolegice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćani niti su evidentirani u evidenciji o radnom vremenu.

Inspekcija rada je u trgovinama Boso utvrdila četiri prekršaja: prekovremeni rad na tjednoj i godišnjoj bazi, nevođenje evidencije o broju radnih sati i neisplatu plaće za prekovremeni rad. Također doznajemo kako izvide zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela provodi i Državno odvjetništvo, međutim službene informacije u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru nismo uspjeli dobiti.


Izvor: Glas SlavonijePOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline