VIRUS ZIKA STIGAO NA BALKAN: “Ova 4 simptoma su znak da ste zaraženi”

Početkom travnja hrvatska je državljanka došla u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i zatražila pretrage. Sumnjala je da se zarazila Zika virusom u Brazilu.

f0127511-zika_virus_in_blood_illustration-spl-1200x800

Potvrdio je to epidemiolog, prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje u HZJZ-u za 24sata. Pretrage su pokazale da je u pitanju bila Zika koju prenose komarci, a u trenutku medicinske obrade žena je već bila praktički zdrava, odnosno bolest se već gotovo u potpunosti povukla.

Prva hrvatska državljanka

Dr. Kaić kaže kako je ovo prvi slučaj da je bolest koju uzrokuje Zika virus potvrđena među našim državljanima. Bilo je nekoliko slučajeva gdje je postojala sumnja, ali kod nikoga virus nije izoliran. Žena koja je zatražila pretrage u HZJZ-u boravila je poslom u Brazilu, a od tamo je otišla u Portugal. Upravo je u Portugalu osjetila simptome – visoku temperaturu, glavobolju, osip i bol u zglobovima. To je trajalo nekoliko dana i prošlo, a žena se potom vratila u Hrvatsku pretpostavljajući o čemu se radilo.

U tom trenutku više nije bila zarazna, odnosno nije mogla prenijeti virus. Sad joj je dobro i nema nikakvih posljedica, baš kao ni većina ljudi koji se izbore s ovom bolešću.

Komplikacije su rijetke

Prim.dr. Kaić kaže da samo u rijetkim slučajevima, kad je količina virusa u krvi prilično velika, može doći do neuroloških komplikacija. Također, kod trudnica postoji opasnost od malformacije ploda. U Brazilu je rođeno više od 4000 beba s mikrocefalijom koju se povezuje sa Zika virusom. No kod većine zaraženih bolest prođe spontano i bez ikakvih posljedica. Zika virus prenose tigrasti komarci, a žarišta su u Africi, Južnoj Americi i Aziji.

U veljači je u Teksasu registriran slučaj kod osobe koja prethodno nije putovala u inozemstvo. Bila je to novost i za znanstvenike koji su sumnjali da se dogodio prijenos virusa među ljudima, i to spolnim putem. Tada je i Svjetska zdravstvena organizacija službeno objavila da se virus spolnim putem može prenositi među ljudima i da se druge mogućnosti prijenosa, poput transfuzije, još istražuju.

Izvor: net.hr