(VIDEO) UŽAS: Šokantni snimci o smrti 800 beba zgrozila je svijetIrske vlasti trebale bi razjasniti što se dogodilo s oko 800 beba koje su pokopane u grobnici u dječjem domu St. Mary u Tuamu, a o čijoj mračnoj strani sve češće govore svjedoci vremena u kojem je dom radio.

youtube


U irskom gradu Tuamu u domu za djecu St. Mary koji su vodile časne sestre umrlo je 796 djece, a oni koji su ga preživjeli od irskih vlasti traže da se istraži kako su djeca ondje umirala, odnosno što se u domu točno događalo.

Dom je radio od 1925. do 1961. godine, a slučaj masovne grobnice s tijelima beba koje su pokapane bez kovčega, razotkrila je jedna od radnica prije svoje smrti. Povjesničarka Catherine Corlles pronašla je videosnimke koje razotkrivaju grobnicu. Neudane majke slane su u taj dom u kojem bi ostavljale svoju djecu nakon porođaja. Neka od njih bila su usvojena i završila su u Sjedinjenim Državama dok su druga ostajala. Dječaci su dom napuštali s najkasnije pet, a djevojčice sa sedam godina.

Dio djece koji je ostao u dom “završio” je u grobnici. Razlozi njihove smrti još su nepoznati. Neka izvješća govore da su se djeca razboljela, da nisu adekvatno liječena te su umirala mahom od upale pluća, tuberkuloze i boginja.

Grobar Barney Curan, koji je iskapao tijela djece, rekao je da su časne sestre dom pokušale prodati i tvrdile da se ondje nalaze samo 143 tijela, no da su ih oni kopajući pronašli puno više. Pronašli su, tvrdi, i djecu kojima su slomljene ruke i noge. Iako vlasti govore da će istražiti slučaj, oni koji su preživjeli strahote strahuju da prava istina nikada neće izaći na vidjelo, jer ni ranija izvješća o praonicama rublja u koja su slane ženei djevojčice različitih sudbina tih godina nisu bila potpuna.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!