(VIDEO) SPAS U ZADNJI ČAS: Prvo su mislili da djevojčica ima upalu pluća, a onda su joj izvadili…

Dijete je primio pedijatar u našoj Hitnoj službi noću zbog upale pluća te je posumnjao na strano tijelo.

7f813a021274d2958248

Napravio je fiberendoskopiju, pregled malom kamerom, i ustanovio da je djetetu zapeo orah , prepričava prim. dr. Duška Markov-Glavaš, otorinolaringologinja dječje bolnice Srebrnjak.

Dva sata trajala je operacija. Liječnici su malenoj djevojčici uspješno izvadili orah koji je zapeo u desnom bronhu.

– Pod općom anestezijom napravili smo interventnu brohnoskopiju i izvadili strano tijelo – kratko je objasnila dr. Markov-Glavaš, koja je izvela zahvat na djevojčici.

Orah je omekšao i počeo se mrviti pa su precizno vadili komadić po komadić. Iskusnoj otorinolaringologinji to nije prvi takav zahvat, a kaže da u prosjeku na godinu imaju oko 12 djece kojima iz dišnog sustava vade strana tijela.

Pogledajte video:

– Krajem veljače imali smo djevojčicu od 16 mjeseci kojoj je komadić drveta pet tjedana stajao u lijevom bronhu . Najčešće vadimo kikiriki, orahe, lješnjake i komadiće jabuka, no bilo je i djece kojoj smo u dišnim putevima pronalazili čepove kemijskih olovki, perlice i druge predmete koje su udahnuli. Posebno se sjećam dječaka koji je udahnuo umjetni plastični cvijet. Tri mjeseca su ga liječili od upale pluća, dok konačno nisu posumnjali na strano tijelo – prisjeća se prim. Glavaš.

Kod djece je poseban problem jer im je dišni sustav malen, a oni sami nisu u stanju objasniti što ih muči. Na rendgenskim snimkama mogu vidjeti kovanice, ali predmete od organskih materijala ne mogu uočiti pa im ta pretraga ne pomaže.

– Zato je važno imati tim stručnjaka koji imaju dovoljno znanja i iskustva prepoznati o čemu je riječ. Hrvatskoj kronično nedostaje Centar za vađenje stranih tijela gdje bi liječnici bili u stanju poslati svu suspektnu djecu , a tim bi mogao biti na raspolaganju 24 sata na dan. Najgore je što se problem uglavnom ne prepoznaje odmah pa djecu šalju od bolnice do bolnice dok konačno ne stignu k nama jer smo ekipirani i imamo sve potrebno za takve zahvate.

Naši specijalisti mogli bi biti začetak tima budućeg Centra za vađenje stranih tijela, ako se s tim složi i službena medicinska administracija – rekao je prim.dr.sc. Boro Nogalo, ravnatelj bolnice Srebrnjak.

Dodaje kako strani predmeti u dišnom sustavu djece mogu prouzročiti ozbiljne probleme i komplikacije, od upale pluća preko emfizema i u konačnici sepse. Djevojčica s početka naše priče kobni orah progutala je 72 sata prije dolaska pedijatru.

Pedijatrica ih je, piše Večernji list, poslala na Srebrnjak, odakle su ih uputili na rendgen na Rebro. Čekajući snimke, djevojčici je temperatura skočila na 40 stupnjeva, no nisu imali slobodan krevet pa su ih vratili na Srebrnjak, gdje je pedijatar posumnjao na strano tijelo. Nakon zahvata djevojčicu su zadržali na liječenju zbog upale pluća i uskoro će ići kući. Majka nije željela razgovarati s našim novinarima.

Izvor: 24sata.hr