(VIDEO) SMRTONOSNA BOLEST: Ako imate OVO na vratu odmah idite doktoru!

Pantera, 14-godišnja djevojka neprestano je bila žedna te je često patila od glavobolja. Obitelj je primijetila i nagle promjene raspoloženja.

Ashampoo_Snap_2016.01.16_08h56m05s_003_

A ubrzo se pojavio tamni kolut oko vrata. Izgledao je kao prljavština no liječnicima je bio jasan znak da je riječ o dijabetesu tipa 2. Sada, Pantera redovito testira krv i uzima inzulin.

Dijabetes tipa 2, koji mijenja razinu inzulina i način na koji tijelo obrađuje šećer u krvi, sve je češći kod djece i mladih.

Također, stručnjaci ističu da kod djece dijabetes tipa 2 brže napreduje, a nerijetko ostaje neprepoznat. Upravo zato je obitelj Pantera odlučila podijeliti svoju priču te skrenuti pozornost na ostalima da obrate pozornost na tamni kolut.

Crna akantoza (acanthosis nigricans) simptom je i drugih stanja (prvenstveno poremećaja endokrinih žlijezda), ali najčešće povezana s prekomjernom tjelesnom težinom i dijabetesom.

Osim na vratu, smeđe do crno, slabo definirano područje hiperpigmentacije može se pojaviti i na preponama, pod pazusima i na drugim mjestima gdje je koža naborana.

Povišena razina inzulina u krvi aktivira receptore za inzulin u koži zbog čega abnormalno raste i izaziva pretjeranu pigmentaciju.

Pogledajte video:

Izvor: net.hr