(VIDEO) Ovaj čovjek je NAPOKON objasnio šta je ZAISTA prava ljubav

Abraham Džošua Tverski je američki rabin i psihijatar specijalizovan za bolesti zavisnosti, a u jednom svom izlaganju je dao svoje mišljenje o tome šta je zapravo ljubav.

Abraham-Tverski-620x350

Prenosimo vam u celosti njegovo objašnjenje o ljubavi, i to šta mi mislimo da jeste, a šta je istina:

“Ljubav je reč koja je u našoj kulturi skoro izgubila svoje značenje. Postoji jedna interesantna priča o jednom rabinu koji je došao kod jednog mladića, koji je očigledno uživao u parčetu ribe koju jede. Rekao mu je: “Mladiću, zašto jedeš tu ribu?”. Mladić je odgovorio: “Zato što volim ribu”. “Ti voliš ribu. Zato si je upecao, ubio i spržio. Nemoj da mi pričaš da voliš ribu, ti voliš sebe, a zato što je riba dobrog uskusa, ti si je upecao, ubio i spržio.” Toliko toga što mislimo da je ljubav je kao ljubav prema toj ribi.

I tako, mladi par se zaljubi, mladić i devojka se zaljube, šta to znači? To znači da je on video u toj devojci nekog ko može da zadovolji sve njegove fizičke i emocionalne potrebe, a ona je mislila da taj momak može da zadovolji njene potrebe. To je njima ljubav. Ali, svako od njih gleda samo svoje potrebe. To nije ljubav prema drugom. Druga osoba postaje sredstvo za sopstveno zadovoljstvo. Previše onoga što se naziva ljubavlju je kao ljubav prema ribi. Prava ljubav nije o tome šta ću dobiti, nego šta ću dati.

Imali smo jednog etičara, rabina Destlera, koji je rekao: “Ljudi pogrešno razmišljaju da se daje onima koje volite.” A pravi odgovor je da volite one kojima dajete. Poenta ovoga je – ako ti poklonim nešto, uložio sam sebe u tebe, a pošto je ljubav prema sebi u davanju, svi vole sebe. Sada kada se deo mene nalazi u tebi, postoji deo mene u tebi koji volim. Dakle, prava ljubav je kada dajemo, ne kada primamo.”

Pogledajte video:

LjubavSta je to ljubav?

Posted by Milos Micovic on 14. Februar 2016

Izvor: Telegraf.rs