(VIDEO) OVA DVA DJEČAKA SU PONOS SRBIJE: Napravili su ROBOTA KOJI POMAŽE SLEPIMA i osvojili AMERIKU!Gojko Panić i Darko Birač iz Kaća, učenici sedmog razreda OŠ “Đura Jakšić”, osvojili su prvo mesto na programskom takmičenju u Americi jer su osmislili robota koji pomaže slepima.

Gojko-Panic-i-Darko-Birac-620x350

Sada se spremaju za odlazak na sajam inovacija u Ženevi.

Ideja im je prvi put sinula prošle godine, kada su sa nastavnicom informatike Jasminom Jerković bili na istom takmičenju, koje organizuje Asocijacija predavača kompjuterskih nauka.

– Tada su upoznali jednog slepog čoveka, i bili su fascinirani kako se on dobro snalazi i kako je ukopljen u društvo, uprkos tome što ne vidi. Zato su rešili da osmisle nešto što će pomoći takvim ljudima, i tako je nastao mali robot. Ipak, nije sve teklo lako, bilo je tu mnogo rada, truda i prepreka – priča ponosna nastavnica.

Njih dvojica u su u videu u trajanju od dva minuta pokazali kako njihov robot može da pomogne slabovidim ljudima, i ubrzo su stigle sjajne vesti.

Osvojili su prvo mesto.

Mali beli robot programiran je tako da može da opaža prepreke i zaobilazi ih, kao neka vrsta vodiča za slabovide. Pored toga, ovi mladi genijalci su osmislili i program pomoću kojeg robot može i da priča, a energiju crpi putem USB priključka.

– Meni ovo mnogo znači, ali verujem da više znači onima koji ne mogu da vide. Bio sam vrlo iznenađen i srećan i znao sam da će nam to biti korak za novo programiranje. Želimo time da se bavimo i u budućnosti – rekao je Darko.

Gojko i Darko u školi nemaju sjajne uslove, pa na svega tri računara dolazi 400 učenika. Zato njih dvojica rade na svojim laptopovima, a profesorka daje sve od sebe da im izađe u susret.

Pogledajte video:


Izvor: 24 sataPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!