(VIDEO) NAPETO U SREBRENICI: Šešeljeve pristalice kruže gradom i prijete NOVIM KLANJEMOslobađajuću presudu Haškog tribunala izrečenu Vojislavu Šešelju pristalice Srpske radikalne stranke slavili su vožnjom kroz Srebrenicu i pretnjama klanjem, navodi lokalno stanovništvo a prenose hrvatski mediji.

seseljeve-pristalice-u-srebrenici-foto-printscreen-youtube-1459447846-876513


Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković za Al Jazeeru kaže da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca presudu Šešelju slavili kruženjem automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati.

“Ovo je zaista paradoks. Da se danas, na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici, događa ovako nešto, da ljudi otvoreno prete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla”, poručuje Duraković.

Načelnik opšine Srebrenica navodi da je pokušao da kontaktira komadanta lokalne policije kako bi reagovao na drske pretnje, ali i kako bi se uverio da će Bošnjaci biti zaštićeni, međutim nije dobio nikakav povratni odgovor.

“Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu s nišana trebala skinuti reč ‘genocid’, poslati su vodovi specijalne policije da daju asistenciju. Danas, kada Bošnjacima prete novim klanjem, nema nikakve reakcije”, kazao je.

Damir Peštalić, glavni imam u Srebrenici, rekao je za Al Jazeeru da simpatizeri Šešeljeve stranke nekoliko sati kruže po Srebrenici, ali i da ovo nije prvi put da se ovakve stvari događaju.

“Narod je zabrinut zbog ovakvih stvari, nije nikome lako. Pogotovo što se ovo i ranije događalo. Nadamo se da će nadležni organi da počnu da se bave svojim poslom i da će se pozabaviti ovim ozbiljnim problemom. Ovakve incidente treba što pre sankcionisati, kako se ne bi ponavljali”, kazao je.

Glavni imam u Srebrenici navodi da je u trenutku razgovora deo radikala bio parkiran 30-ak metara od policijske stanice, ali da nije bilo nikakve reakcije predstavnika reda i zakona.

Srebreničani, mahom u strahu, navode da vozila sa simpatizerima Srpske radikalne stranke kruže od Bratunca do Srebrenice kroz Potočare, gde su ukopane hiljade žrtava genocida. Stanovnicima prete novim klanjem i upućuju psovke.

Iako se u početku radilo o samo dva vozila, navode da se kolona radikala polako povećava.

“Poslednji put kad su prošli, bilo je pet-šest vozila. Sve ih je više pri svakom prolasku”, kaže jedan meštanin.
Kako kažu Srebreničani, zasad nema reakcije policije.

“Videli smo dva policajca kako lagano šetaju, ali nisu nikog pokušali da zaustave, a kamoli spreče da prete klanjem.”

Duraković dodaje da je Vučić obećavao da će zaštititi Srbe u BiH, ali da sada ostaje da se vidi hoće li će štititi one koji prete novim klanjem, ili će štititi stanovništvo koje je preživelo genocid


Izvor: Jutarnji.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline