(VIDEO) NAKON ŠEST DANA DOZNALA SE I NAJSTRAŠNIJA STVAR: Ovo je prethodilo Mahirovom skoku u smrt!Javnost u Sarajevu, ali i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, ponovo je uznemirena zbog posljedica vršnjačkog nasilja.

Mahir-Lovrenovic-2


U glavnom gradu BiH se prije 20 dana ubio dječak Mahir R., čija majka i očuh tvrde da je uzrok samoubojstva bilo silovanje u školi. Iz te ustanove tvrde da im nasilje nije bilo prijavljeno.

Istragu o cijelom slučaju pokrenulo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a u policiji kažu da su oni obavili svoj dio posla.

Očuh Dubravko Lovrenović kaže da su promjene u Mahirovom ponašanju primijetili prije godinu.

– On je uvijek govorio da to nije ništa. Da on s tim može izaći nakraj. Jednom prilikom sam rekao, ‘Mahire dosta je više priče, ja sad idem u školu da se ja suočim sa tvojim vršnjacima’. On je mene preklinjao da ja to ne činim, kazao je Lovrenović za Al Jazeeru.

U međuvremenu je njegova majka pomoć tražila u školi, ali bezuspješno, dodaje Lovrenović.

Za detalje seksualnog zlostavljanja doznao je, kaže, šest dana nakon Mahirove dženaze, od njegovog školskog kolege koji je bio žrtva istog nasilja.

“Djevojčice čija ja imena znam, čija imena su poznata Tužiteljstvu gledale su kad su silovali Mahira i tog drugog dječaka i zbijali šale. Jesu li pri tome i ostali profesori to znali, o tome postoje ozbiljne indikacije, ali ovo što oni kao svoje priopćenje iznose, to apsolutno nije istina”, kaže Lovrenović.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko prvi radni dan u novoj 2016. godini počeo je gostovanjem u centralnoj informativnoj emisiji “Danas” BH radija 1, odgovarajući na aktualna pitanja iz domena maloljetničke delinkvencije, sigurnosti, borbe protiv terorizma, Zakona o MUP-u itd.

Po njegovim riječima, Ministarstvo je završilo svoj dio posla u vezi s istragom samoubistva maloljetnog M.R. i predmet proslijedilo kantonalnom Tužilaštvu.

Jusko je naglasio da se određeni Zakoni moraju modifikovati posebno kada je u pitanju vršnjačko nasilje i maloljetna delinkvencija.

– Postoji takozvani sistem individualizacije kazne što znači da osobu koja je počinila određeno krivično djelo, kao što je npr. vršnjačko nasilje, kada je adekvatno kaznite vi automatski šaljete svima ostalima signal šta se dešava kada se napravi takvo djelo. Automatski vi tim pristupom represivnog djelovanja preventivno utičete na sve ostale – kazao je Jusko.

– Definitivno je vrijeme za izmjene Zakona o maloljetničkoj delikvenciji. Ovaj Zakon treba da se pooštri jer je naša kaznena politika izuzetno loša, a mora djelovati i preventivno i represivno – izjavio je tokom gostovanja u emisiji BH radija 1 ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, prenosi Fena.

Povodom smrti dječaka Mahira Rakovca danas se oglasila Uprava Međunarodne osnovne škole Sarajevo, koju je ranije pohađao dječak.

“Međunarodna osnovna škola Sarajevo izražava duboko žaljenje i dijeli bol roditelja Mahira Rakovca koji je tragično preminuo 14. decembra 2015. godine. Mahir je bio učenik naše škole osam godina, od čega šest godina u Tuzli i dvije godine u Sarajevu, zaključno sa junom 2015. godine i sjećamo ga se kao primjernog učenika. Tokom školovanja Uprava škole je imala redovnu i uobičajenu komunikaciju sa roditeljima. Tokom njegovog školovanja u Tuzli komuniciralo se sa oba roditelja, a tokom školovanja u Sarajevu samo sa majkom stradalog Mahira”, navodi se.

Uprava škole napominje da se pored održavanja redovnih roditeljskih sastanaka, komunikacija škole generalno sa roditeljima, pa tako i u ovom slučaju, obavlja i u vidu posjeta roditeljskom domu.

“U konkretnom slučaju za vrijeme školovanja u Sarajevu upriličene su dvije takve posjete, tokom kojih, od strane majke nije prijavljen nikakav vid pritužbi, a naročito ne u vidu eventualnog zlostavljanja djeteta. Također ističemo da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću. O svemu navedenom svjedoči i e-mail prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se prepiska isključivo odnosila na ocjene i uspjeh učenika”, tvrde iz ove obrazovne institucije i ističu da su nastavnici škole profesionalni pedagozi i stručnjaci iz svoje oblasti i niko od njih nikada ne bi nasilno ili u vidu provokacije nastupao prema jednom učeniku.

“S obzirom da Međunarodna osnovna škola Sarajevo nije imala nikakav kontakt sa Mahirom niti majkom od juna 2015. godine, smatramo da uzrok ovog nemilog događaja treba tražiti na drugom mjestu. Povodom cijelog slučaja, Međunarodna osnovna škola poziva sve relevantne državne organe da se aktivno i u što kraćem roku uključe u rasvjetljavanje svih aspekata ovog tragičnog događaja u čemu naš kolektiv, u cijelom svom kapacitetu, stoji na raspolaganju. Bez obzira da li je Mahir naš ili učenik neke druge škole duboko se suosjećamo sa boli i patnjom njegove majke te razumijemo njenu reakciju kao roditelja”, zaključeno je.

Pogledajte video:


Izvor: doznajemo.comPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!