VELIKO SRCE: Djevojčica operisana od tumora pravi i prodaje minđuše kako bi pomogla oboleloj drugarici

Milena Perić (14) iz Prokuplja u centru Prokuplja organizuje humanitarnu prodaju unikatnih minđuša koje sama izrađuje, a sav prihod je namenjen Mariji Stoiljkoivić (17) iz Prokuplja koja boluje od celebralne paralize i kojoj je novac neophodan za lečenje.

05eada47ed270cfb37ef7f340098535b

Milena najbolje zna kako se oseća njena drugarica, jer je i sama bila u sličnoj situaciji pre devet godine.

Naime, ona je 2007. godine operisana od tumora moždanog stabla, a novac je između ostalog sakupljan i organizovanjem humanitarnih akcija.

– Teško je biti u takvoj situaciji. Kroz glavu ti prolaze razne misli, osećaš se bespomoćno. Ne znaš da li više treba žaliti roditelje koji brinu zbog toga što ne mogu da obezbede novac ili sebe jer si u bezizlaznoj situaciji. Iza sebe sam ostavila dve teške operacije tumora moždanog stabla, najpre 2007. godine u Kliničko bolničkom centru Niš, a zatim i 2012. godine na klinici u Istanbulu gde mi je urađena intervencija gama nožem – priča Milena.

a6587b753f3897def9a85f569d3c67fc

I pored činjenice da se još leči i da se njena bolest prati redovnim kontrolama na svakih godinu dana, Milena je odlučila da pomaže drugima koji prolaze kroz sve muke kroz koje je i ona prolazila.

Kaže da je interesovanje za ručnom izradom minđuša počelo u četvrtom razredu kada je na času dobila zadatak da od raznih perlica napravi nešto. Shvatila je da joj to ide od ruke, otac joj je kasnije nabavio materijal u Nišu i ona je počela da pravi minđuše. Ima oko 80 pari i sve je namenila prodaji u humanitarne svrhe.

– Meni taj novac nije neophodan, a znam kako je onima kojima jeste. Računam da ću prikupiti oko 10.000 dinara jer je cena simbolična i kreće se od 100 do 150 dinara za par. Želim da akcijom skrenem pažnju i animiram ljude da više obrate pažnju na one kojima je novac neophodan za lečenje i koji boluju od teške i opake bolesti – kaže Milena.

0ecdda88b57fc42c7e28dde4ed923f34

Naglašava da će joj tokom prodaje pomagati sestra i drugarica. Otac Ivan ponosan je na ćerku i tvrdi da je ona samoinicijativno sve organizovala ali da je u svemu podržava porodica.

– Svi smo uz nju, njena želja je da pomaže drugima i mi to prihvatamo iako smo i sami u ne baš sjajnoj finansiskoj situaciji. Ipak, Milenin oporavak ide hvala bogu dobro, a zdravlje je najveće bogatstvo. Nažalost, mnogi to shvate tek kada ga izgube ili se nađu u bezizlaznoj situaciji – naglašava Ivan.

Kaže da planira da sa svojom ćerkom osnuje nevladinu organizaciju koja će okupljati decu obolelu od raka i koja će se baviti humanitarnim radom i pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Izvor: blic.rs