VELIKI SKANDAL NA POMOLU: Da li je, zbog Donne Ares, ova bolesna djevojčica ostala bez novca?“Svijet mi se rušio jer nisam znao kako svom djetetu reći da se uzalud radovala da će bolje vidjeti i možda sama pisati svoje zadaće”, priča otac malene Dajane, koja se već 11 godina bori sa cerebralnom paralizom, epilepsijom i slabovidnošću.

DonnaA


Svi oni koji u gledali emisiju “Humani ljudi” na Pink BH ostali su u šoku nakon priloga u kojem roditelji oboljele djevojčice Dajane Čosović optužuju pjevačicu Donnu Ares da njihova kćerka nije dobila novac za liječenje upravo zbog pjevačice. Oni su ogorčeni, ljuti, povrijeđeni… jer je navodno ona za nastup na humanitarnom koncertu održanom u Beču, gdje se prikupljao novac za liječenje njihove kćerke, tražila 6.500 eura! Zvuči više nego nevjerovatno, jer do jučer se na isti način prikupljao novac i za liječenje same Donne Ares.

Nismo se htjeli voditi samo onim što smo vidjeli u tih nekoliko minuta, niti odmah “razapeti” pjevačicu, ali ni pomisliti da se neko koristi bolesnim djetetom kako bi došao do nekoliko eura više u svom džepu.

Još istog dana zaputili smo se u dom Čosovića. Dajana nas je dočekala sa osmjehom. Ostavila je svoju zadaću da bi sjela s nama. Dijete, koje se već 11 godina bori sa cerebralnom paralizom, epilepsijom i slabovidnošću raduje se svakoj posjeti. Njeni roditelji kažu da je danima isčekivala i Donnu Ares da joj pokuca na vrata i učila njene pjesme da je zadivi pri prvom susretu. No, Donna ne da nije došla već ih je, kako oni kažu, “opljačkala”.

Dajana_pomoc_640

– Priča koja danas ima ružan kraj, priča Dajanin otac Zdravko, počela je još prije tri mjeseca kada su pokucali na vrata “Otvorene mreže”, koja su nakon mnogih jedina bila otvorena. Tada su gostovali u emisiji “Humani ljudi” i već nekoliko dana kasnije naziralo se da bi Dajana uskoro mogla na operaciju očiju. Iz Otvorene mreže Beč najavili su da namjeravaju organizovati Humanitarni bal na kojem bi se prikupljao novac za njenu operaciju, za koju je trebalo izdvojiti 2.500 eura.

Kako je bilo rečeno, kompletnu sumu bi trebali uručiti isto veče Dajani. Tu nekako za roditelje biva mučno, jer ne znaju kako će dijete odvesti do Beča, te im je laknulo kada su im organizatori rekli da nema potrebe da malecka dolazi jer nisu imali odjeću za taj bal.

Dajana_pomoc_640b

Oni, ali i Dajana, sve su pratili preko društvenih mreža, iako im baš i nije bilo drago što je Dajanina slika u rukama svih posjetitelja, no s druge strane bili su sretni jer su mislili kako će uspjeti 18. januara otići u Beograd u bolnicu “Sv. Vid”, gdje bi trebala biti operisana.

No, prava drama nastaje tek nakon tog 14. novembra, kada je bio organizovan “Bal” i taj humanitarni koncert.

Porodica Čosović tada dobija informaciju da novca nema, da je koncert propao i da su organizatori u velikom minusu.

– Pozvali smo Almedina Tuzlića, organizatora ovog koncerta, koji nam je kazao da nema novaca kojim će se uplatiti Dajanina operacija. Svijet mi se rušio jer nisam znao kako svom djetetu reći da se uzalud radovala da će bolje vidjeti i možda sama pisati svoje zadaće. Zujalo mi je u ušima, a onda odjednom čujem “i tih 500 eura koje sam imao u džepu su mi uzeli, za putne troškove”. Nisam mogao vjerovati, a onda mi je sve ponovio. Donna Ares nije htjela doći na koncert dok joj se ne uplati barem jedan dio, a tražila je 6.500 eura! I opet nisam mogao da vjerujem jer i ona je bolesna i zna kroz šta mi prolazimo – kazao je uznemireni otac, koji je pričajući nam stalno gledao u svoju kćerku i papire kojima dokazuje da je ono što priča istina.

Dajana_pomoc_640c

– Da se nije skupio novac mogu razumjeti. Ali da je pjevačica koja i sama boluje od raka ovako postupila, još ne mogu da dođem sebi. I da je tu bila samo kako bi promovisala svoju knjigu, a ne da pomogne nekome – kaže ogorčeni otac, koji dodaje da bez obzira na sve Donni želi brzo ozdravljenje i sve najbolje.

U razgovor nam upada Dajanina majka koja kaže da su vjerovali da će se skupiti više i da su se radovali da bi taj višak trebao otići na liječenje još nekog djeteta.

– Računala sam po svojoj glavi… i mislila da će biti i za male Ajše – sa bolom u grlu kaže majka.

Ipak, uprkos svemu oni vjeruju da će njihova Dajana 18. januara biti u Beogradu. Tamo je, kažu, već imala jednu uspješnu operaciju i vjeruju tom timu doktora te zbog toga ne žele da idu na neku drugu kliniku. Isto tako vjeruju i doktoru Gavrankapetanoviću koji je tri puta operisao njihovu 11-godišnju kćerkicu.

A ona, još uvijek ne shvata šta se dešava, već se smješka na svaki pogled upućen njoj. A on kaže da ona vjeruje u bolje sutra.

Tražili smo i Donnin komentar na ove optužbe ali jedini odgovor koji smo od nje dobili bio je “molim te da pogledaš sutra Avaz”. A ona tvrdi da novac nije dobila. A mi se koristimo izjavom koja je objavljena u “Dnevnom avazu” jer se očito Donna nije htjela ponavljati.

– Tačno je da sam trebala biti plaćena za ovaj koncert i sam nastup nije bio humanitarni doprinos. Moj doprinos je trebao biti nakon što bi me isplatili, što znači da bi donacija bila javna i novčana. To nažalost, nije bilo ostvareno, jer ni ja nisam isplaćena, pa je samim tim moja donacija za dijete izostala – stoji u “Dnevnom avazu”.

Donna kaže da je sve navodi na to da su organizatori željeli samo obući svoje svečane toalete, a svoju nesposobnost prebaciti na njih.

– Žao mi je što sam bila dio te prljave priče, a drago mi je što se sve desilo, jer konačno moram odgovoriti na ovaj način – kazala je Donna čiji je Inbox na društvenim mrežama zatrpan negativnim porukama.

I dok je otac oboljele Dajane najviše ogorčen na postupak popularne pjevačice, a ona opet tvrdi da je i sama izigrana i da novac uopšte nije uzela, mi smo pozvali Almedina Tuzlića kako bismo od njega dobili informaciju šta se to zapravo dešavalo u Beču.

On nam je na početku razgovora kazao da žali što je organizacija propala i što novac za Dajanino liječenje nije prikupljen. Ipak, kako bi “opravdao” rad “Otvorene mreže” na njihov račun je iz svog džepa uplatio 1.000 eura koje se trebaju uplatiti za Dajanu. On nam je kazao da je prodano samo 97 ulaznica i da od toga nije mogao da pokrije osnovne troškove oko organizacije i još jednom iskazao žaljenje.

Nas je, također, zanimalo i da li je Donni isplaćeno 6.500 eura honorara.

– Ne. Na njen račun sam uplatio 3.300, jer nije htjela da dođe dok joj taj novac ne legne. No, kako je i sama vidjela da posjeta nije bila kako je i očekivano i da nisam mogao da joj dam ostatak, završili smo priču sa još 520 eura, koliko sam i imao u džepu, koje su uzeli za troškove puta – kazao je Almedin.

Dajana_pomoc_640d

On se ne osjeća krivim što dogovoreni iznos nije uplatio Donni, jer kaže da je koncert uspio i ona bi bila ispoštovana, ali njemu je jedino žao što mala Dajana nije ispoštovana, jer je sve bilo podređeno da se tom djetetu pomogne.

Na naše konkretno pitanje ko je uzeo i to malo novca koje je prikupljeno, kazao je:

– Završio je u džepu Donne i Džavida. A, ostatak nikada neće dobiti!

Dajanin otac nam je kazao da želi uzdignute glave da hoda ulicom, a ne da se misli da je Zdravko Čosović od humanitarne skcije pokupio novac a dijete nije operisano. Tako nam je rekao da je ma Dajaninom računu od početka akcije prikupljeno 4.600 maraka.

– 1.000 maraka nam je dao načelnik Općine Novi Grad, još 1.600 je bilo na računu prije nego je 7. januara leglo ovih 2.000 maraka od “Otvorene mreže”, odnosno, Aladina Tuzlića. Dakle, to nije dovoljno za samu operaciju, a da ne govorim da moramo ponoviti pedijatrijske nalaze, brisevi i ostalo s obzirom da urađeni više ne vrijede, a također nedostaje novac i za troškove našeg smještaja i boravka tokom njenoh liječenja – kazao je Zdravko.


Izvor: Express MagazinPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline