VELIKA PROMJENA ZA SVE ŠKOLARCE: Vraćaju se uniforme u osnovne i srednje škole?Najnovija ideja ministra prosvjete Mladena Šarčevića, bilo bi uvođenje đačkih uniformi u osnovne i srednje škole.

96775_1unifo

On je objasnio da je to njegova lična inicijativa za koju mu je potrebna podrška nastavnika i roditelja, piše Informer. Sa ovom idejom ministra saglasni su i u Nacionalnom prosvjetnom savjetu (NOPS), brojni direktori škola, kao i nastavnici i psiholozi. Nove uniforme bi, smatra on, dodatno doprinijele da se u školama uvede red.


– Moje lično mišljenje je da bi đačke uniforme trebalo vratiti u škole! Naravno, za tako nešto potrebna nam je podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te unifotme trebalo da izgledaju – istakao je ministar, inače Osnivač privatne Osnovne škole “Ruđer Bošković”, gdje svi učenici nose uniforme.

Predsjednik NOPS, prof. dr Aleksandar Lipkovski podržava inicijativu da se đačke uniforme vrate u škole.

– Jako je važno da se postigne saglasnost kako bi te uniforme izgledale – da li tako da za sve đake budu iste ili da svaka škola ima svoju. Ako bi stigla ozbiljna inicijativa o vraćanju đačkih kecelja u škole, o njoj bi se razgovaralo i na sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta – kaže Lipkovski.

U beogradskoj OŠ “Aleksa Šantić” koju pohađa oko 1.300 đaka uniforme nose posljednjih pet godina.

– Pokazalo se da smo uradili pravu stvar kada smo donijeli odluku da naši đaci počnu da nose školske kecelje! Mi smo tu priču “izgurali” jer sam tada imao apsolutnu podršku kolektiva i roditelja. Đačke uniforme kupuje škola, učenici ih zadužuju i na kraju školske godine, oprane i opeglane vraćaju – navodi direktor Radivoje Miljić.

Ministarstvo prosvjete je prije nekoliko godina donijelo rješenje po kome škole same mogu da biraju da li će uvesti uniforme.

Prema riječima školskog psiholga u beogradskoj školi OŠ “Lazar Savatić” Branke Tišme, đaci bi trebalo da nose školske kecelje.

– To bi trebalo da bude udobna, radna varijanta, u kojoj bi se đaci osjećali komotno dok bi obavljali svoje školske aktivnosti. U našoj školi smo sproveli anketu na ovu temu i većina nastavnika i roditelja su bili za školske uniforme. Međutim, naši đaci ih još ne nose jer roditelji nisu uspjeli da se dogovore oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju.


Izvor: Telegraf.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline