VELIKA POBUNA UČENIKA, IZLAZE NA ULICE: “Ne dijelite nas na Hrvate i Bošnjake!”

‘Stop dijeljenju – nađite rješenje prihvatljivo svima’, poruka je srednjoškolskih učenika iz Jajca.

tarikivica

Tamo postoje dvije srednje škole s planom i programom na hrvatskom jeziku, a djeci bez obzira na to koje su nacionalnosti, izdaju se svjedodžbe s grbom nepostojeće Herceg Bosne. Vlasti ih žele razdvojiti u različite škole, javlja N1 televizija.

”U osnovnoj školi sam imao toliko onih koje sam mrzio. Danas kako nas je ova škola spojila, svi smo super. Postali smo prijatelji, izlazimo na kave. Prvo polugodište nam je samo upoznavanje tko je kakav, a već drugo mi se složimo svi”, rekao je učenik Ivica Jukanović koji je, kao i Tarik Šehić, u srednjoj školi dobio priliku da sjedi u klupama sa svojim vršnjacima druge nacionalnosti i vjere.

“Imam sada neke prijatelje koji su mi bolji nego neki moje vjere. Poštujemo se i nemamo problema kao u osnovnoj školi”, objašnjava Šehić.

Edin Hozan, načelnik Jajca, kaže kako se “osjećaju iskorišteno kao nacionalna manjina” kada je u pitanju školstvo.

“Ni mi ne želimo da se djeca dijele. Ali ovo što se događa nama je od Ministarstva ponuđeno uzmi ili ostavi i mi nemamo izbora. Sada govorim kao Bošnjak, naša djeca nemaju izbora”, izjavio je Hozan.

Grupa učenika iz obje srednje škole organizirano se protivi razdvajanju, a izlaskom na ulice tražit će od vlasti da pronađu rješenje za sve, no pod istim krovom.

Učenik Ivica kazao je kako će pokušati organizirati da budu tri učenika koja će nositi tri zastave – bosansku, hrvatsku i srpsku, javlja N1 televizija.

Izvor: N1