VAŽNO UPOZORENJE: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno! Stručnjaci upozoravaju roditelje na ovu opasnost!

Prilikom vožnje u autosjedalici, dijete ne smije biti u glomaznoj zimskoj jakni, a uz pomoć jednostavnog testa s dva prsta možete provjeriti je li zimska jakna vašeg djeteta predebela.

vazno-upozorenje-zimske-jakne-i-autosjedalice-ne-idu-zajedno-6648-800x533-20151124153059

U hladnim jesenskim i zimskim danima važno je znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće. Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za ozljede, jer sliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice.

Provjerite je li jakna predebela

Ako niste sigurni je li jakna vašeg djeteta predebela, možete provjeriti.

Najprije stavite dijete u autosjedalicu kad ima jaknu na sebi i stegnite remen kao što to inače radite. Zatim, bez da olabavite remenje, izvadite dijete iz sjedalice i skinite mu jaknu. Ostavite remenje takvo kakvo je i stavite dijete bez jakne u sjedalicu. Ako možete staviti dva prsta između remena i djetetovog ramena, tj. ako je remen prelabav, to znači da je jakna bila preglomazna.

Zapamtite, ako dijete ne možete sigurno zavezati u autosjedalici dok nosi jaknu, onda mu skinite jaknu. Pokrijte ga toplom dekom ili mu obucite jaknu s druge strane nakon što ga zavežete u autosjedalici. Možete mu obući i džemper umjesto jakne.

Izvor: klokanica.ba