VAŽNO UPOZORENJE IZ POLICIJE: Građanima u vezi ovog kombija…

Marina Mandić iz Nacionalne evidencije nestalih osoba MUP-a u HRT-ovom Studiju 4 objasnila je kako društvo treba preventivno djelovati i razviti svijest o nestancima osoba, a posebno djece.

Ashampoo_Snap_2016.04.07_09h25m35s_002_

Do 2012., kada je profunkcionirala Nacionalna evidencija, u medijima i društvu govorilo se samo o pojedinim nestancima. Stoga je dotad postojao dojam da policija traga za osobama samo onda kada se mediji bave time, a to nije istina, kazala je Mandić.

Nesretne ljubavi, problemi s roditeljima…

Najčešći motivi nestanka mlađih osoba su npr. udaljavanja iz obiteljskih domova. Ponekad su to banalni razlozi kao npr. nesretne ljubavi, problemi s roditeljima, vrijeme zaključivanja ocjena. No ima slučajeva da se djeca i odrasle osobe udaljuju iz odgojnih ustanova. Tada govorimo da oni teško prihvaćaju autoritet te ustanove, nova pravila ponašanja, istaknula je Mandić.

Nema klasičnih otmica

Potvrdila je da nema otmica protiv volje djeteta. Periodično, putem društvenih mreža, počnu se izmjenjivati informacije kako je na određenom mjestu viđeno određeno vozilo, kombiji blizu igrališta, kako ljudi mame djecu. Policija se odazvala na svaki takav slučaj, kaže Mandić i dodaje da je provjerena svaka takva informacija i da ni u jednom slučaju se te informacije nisu pokazale utemeljenima.

Mandić napominje da postoje institucije koje se bave takvim slučajevima i da policija poziva da se dojave sve informacije. Ako se pokaže potreba na određenim mjestima se mogu pojačati prisutnost policije, ali ponavlja i naglašava da policija poziva na oprez, a ne na širenje panike.

Mandić je predstavila i slikovnicu pod nazivom “Ne, ne idem” koja se tiče ponašanja, odnosno poticanja samozaštitnog ponašanja kod djece najmlađe dobi.

Izvor: net.hr