VASPITANJE: Ako imate sina, ovo morate da znate!Neki roditelji smatraju da je veći izazov odgajati sina, nego kćerku. Možda to i nije tako, ali evo nekoliko stvari koje će vam pomoći u vaspitanju muškog djeteta.

96131_capture-20160829-174550

1. Veći dio života vrti se oko hrane


Stalno slušate o djeci koja ne žele jesti? Kada malo bolje poslušate većina te djece su djevojčice? Istina, dječaci često imaju puno veći apetit od djevojčica, a tako bude i kada odrastu. Zato se mnogim ženama koje imaju sinove većina života vrti oko hrane i kuhanje. Za dečke jedenje nije samo izvor života nego i zabave, razbibrige i uživanja.

2. Njihova duboka osjećanja nisu očigledna

U prvim godinama života dječaci će uglavnom pokazivati četiri osjećanja: gladi, sreće, umora i ljutnje. To ne znači da nemaju duboka osjećanja, ali ih jednostavno ne žele pokazivati niti pričati o njima puno. Poslušate li mame djevojčica shvatićete da one vode puno dublje, kompleksnije i emocionalnije razgovore sa svojim kćerkama. Dječaci će pažljivo birati trenutak kada će se povjeriti majci.

3. Odjeća im nije (toliko) bitna

Dječaci neće obraćati puno pažnje na to kako su odjeveni, obući će ono što im mama pripremi. To može biti i prednost jer roditelji svojim dječacima tako mogu kupovati jeftiniju i jednostavniju robu koja se vrlo lako kombinuje. Školarcima je uglavnom bitno da im je odjeća udobna, a omiljene farmerke nosiće sve dok ih ne pocijepaju.

4. Stalno su u pokretu

Vjerujte, svaka mama dječaka željeti će svog sina da upiše na neku sportsku aktivnost jer dječaci moraju stalno da budu u pokretu, a sport je najbolji način da istroše energiju i da svojom hiperaktivnošću ne `izlude` roditelje. Dečke hvata nemir od trenutka kad otvore oči i nema smisla tražiti od njih da sjede mirno – čak ni s 18 godina to ne mogu.

5. Buka je normalna

Dječaci sve rade glasno – smiju se glasno, hodaju glasno, slušaju muziku glasno, govore glasno… Zato morate da naučite da budete glasni ako želite da privučete njihovu pažnju.

6. Majstori improvizacije

Dječacima ne trebaju skupe igračke i naprave da bi se zabavili. Oni su majstori improvizacije i znaće sami da smisle način kako da iz `ničega` naprave nešto zabavno. To je dobro i zato jer se na taj način razvija dječija mašta i uče kako da budu kreativni. A i roditelji će uštedjeti jer ne moraju trošiti puno novaca na igračke.

7. Iskreni su

Pažljivo postavljajte pitanja svom sinu jer ćete od njega uvijek dobiti iskren odgovor. Sin će vam iskreno reći da mu se ne sviđa vaša frizura ili novi namještaj u dnevnoj sobi koji ste upravo kupili. Isto će tako dati iskren pozitivan odgovor i pohvaliće mamu kada zaista tako misli.

8. Znaju popravljati stvari

Muškom rodu u prirodi je da ih zanima slaganje stvari, popravljanje, mjerenje, lijepljenje, spajanje, bojenje pa i u mlađoj dobi mogu naučiti kako da poprave igračku, policu za knjige, bicikl, usisavač, sto, orman… Zato mami mogu biti od velike pomoći.

9. Traže strogoću

Kod mnogih dječaka, odnosno muškaraca nema smisla primjenjivati opraštanje i kompromis jer oni nauče šta to znači tek kada uđu u srednje dvadesete godine. Činiće vam se kao da su desetogodišnjaci izmislili frazu `oko za oko, zub za zub`. Zato u njihovom vaspitanju treba biti stroži i ne popuštati.

10. Smisao za humor im je drugačiji

Dječački humor uvijek će sadržavati dozu nesmotrenosti, rizika, vrijeđanja, priče o tjelesnim funkcijama, šale o sek*u, pokoju psovku i prostotu. Oni se šale na siroviji i grublji način od djevojčica. Kako odrastaju tako će njihov smisao za humor ipak postajati pristojniji.


Izvor: Alo.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline