UŽASNO OTKRIĆE: 9 od 10 majki radi ovu BOLESNU STVAR dok je trudno

Majčinstvo nije dovoljno snažno kako bi žene odbacile lošu naviku pušenja cigareta. To je pokazalo istraživanje prema kojemu čak 90 posto žena nastavi pušiti kada su rodile dijete.

12440655_10153583737717887_6858808120346777726_o

Većina žena pušača spontano prestane pušiti kada saznaju da su trudne. Međutim, istraživanja provedena na fakultetima u Nothinghamu i Yorku, u Velikoj Britaniji, pokazuju da samo maleni broj trudnica izdrži bez cigarete, do kraja trudnoće.

Čak 87 posto žena ponovno je zapalilo cigaretu, prije trenutka samog poroda.

“Većina pušačica ne uspije apstinirati od cigareta do kraja trudnoće, a one koje u tome uspiju, ponovno počnu pušiti, samo 6 mjeseci nakon poroda”, zaključuje istraživanje.

Dakle, 40 posto žena koje uspiju ne pušiti za vrijeme trudnoće ipak zapale cigaretu i vrate se starim navikama pušenja duhanskih proizvoda, i to u razdoblju od samo pola godine od rođenja djeteta.

Pušenje u trudnoći šteti plodu, ali i ono čak šest mjeseci nakon poroda nije dobro za majku niti za dijete. Majka koja puši izlaže dijete dimu i ono postaje pasivan pušač. Osim toga, povećava mogućnost da će i ono jednoga dana biti pušač.

“Jako je važno da trudnice ne puše i tako svojem djetetu daju zdrav start u život. Međutim, rizik ne prestaje, jednom kada se dijete rodi ili kada napuni šest mjeseci. Sve pušaće u domu treba upozoriti da to ne čine u blizini djeteta ili prostorijama u kojima ono boravi. Treba ih potaknuti da prestanu pušiti jer izlaganje malene bebe dimu može uzrokovati probleme u dišnom sustavu ili iznenadnu smrt dojenčeta”, rekla je liječnica Deborah Arnott.

Izvor: The Independent