UŽAS U OSNOVNOJ ŠKOLI: Djevojčica plakala na času, UČITELJICA JE PONIŽAVALA I TJERALA DJECU DA…

Gradskoj prosvjetnoj inspekciji u Beogradu upućena je prijava protiv profesorke historije u jednoj osnovnoj školi OŠ “Mladost” Lj. N., zbog “nepedagoških postupaka prema učenici šestog razreda A. N”. Inspekciji se obratila M.J., djevojčicina majka, poslije incidenta koji se dogodio prošle nedjelje na času historije.

92687_Profesorka-ucenici-uciteljica-nastava-nastavnica-ucionica

Prema majčinim riječima, djevojčica koja prima ozbiljnu medicinsku terapiju sa čime je profesorka bila upoznata, prošle nedjelje na času historije bila izložena “najblaže rečeno nepedagoškoj torturi profesorke historije”.

A. N. je, navodi majka, poslije dvije petice iz historije prozvana da odgovara posljednju lekciju, koju su učili kad nije bila na času. “Nije znala, dobila je jedinicu i u tome nema ništa sporno… Ona se rastužila, počela je da plače i zamolila da izađe do toaleta, kako ne bi smetala”, navodi M. J.

Pošto djeca snimaju profesore kada ispituju, kako bi kod kuće vježbali, telefon je ostao uključen. Na snimku se čuje, kako poslije nekoliko minuta u toalet ulazi profesorka i počinje da vrišti, čuje se kako se dijete guši i ne može da dođe do vazduha, pišu “Novosti”.

Profesorka je na silu vraća u učionicu i podstrekuje đake: “Ajde djeco, možemo svi da plačemo”. Oni počinju histerično i podrugljivo da je imitiraju, a profesorka ih u tome podržava. Majka ističe da je A.N. ambiciozna, ali da kod kuće nema nikakvog pritiska na nju.

Direktorka škole Vesna Jocić potvrdila je da je upoznata s ovim događajem. Ona ističe da je zbog kraja školske godine i zaključivanja ocjena povećan pritisak na djecu, ali i na nastavnike.

– Ako je koleginica postupila nepedagoški, treba da snosi posljedice – rekla je direktorka, i dodala:

– Kada je djevojčica otišla do toaleta uplakana, ona je krenula za njom da vidi da li je dobro. Po povratku u učionicu A. N. je nastavila da plače, što je smetalo ostalim đacima, pa je nastavnica morala da reaguje kako bi se nastavio čas. Mislim da je A. N. pod pritiskom zbog ocjena od strane porodice, je ovo nije prvi put da ona tako plače na času. Prosto je neobično da bude takva reakcija samo zato što je dobila slabu ocjenu.

Predložila sam majci da poslije male mature sjednemo s psihologom i razrednim stariješinom i nađenom najbolje rješenje u interesu djeteta – kazala je direktorka.

Ona je još dodala, da se sve ovo dogodilo četiri dana pred kraj školske godine.

– Ponavljam da je veliki pritisak na nastavnike. Mislim da moje kolege sasvim korektno obavljaju svoj posao. Mi imamo i predavanja od strane MUP-a na aktuelne teme, kao što je i nasilje, tako da su i učenici i nastavnici upućeni u ovakve oblike ponašanja. Naložila sam ostalim profesorima da daju svoju izjavu, tako da ću ispitati cijeli slučaj do kraja – naglasila je direktorka.

Izvor: Telegraf.rs