UŽAS: Pronađeno 800 mrtvih beba u kanalizaciji katoličkog samostana koji je nekada…

Nakon službene istrage u okviru manastira u gradu Tuamu irska vlada je prošle nedjelje objavila da su pronađeni ostaci tijela beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka na tome mjestu, što je užasnulo Irsku i probudilo gorko sjećanje na način na koji su katoličke institucije uz podršku države nekad tretirale žene i djecu.

Petar Malrijan pokušava da sazna šta se desilo s njegovom mlađom sestrom koja je možda odbačena među bebama i djecom pronađenom u kanalizaciji nekadašnjeg doma za neudate majke u Tuamu u Irskoj u šta želi da bude siguran.

Broj tijela nije poznat, ali tragovi dokumenata sugerišu da bi moglo biti oko 800 leševa.

Za Malrijana, čija je majka bila neudata žena 1944. i provela prve četiri godine u domu u Tuamu pre nego što je udomljen, veliko otkriće donosi nadu da bi mogao da sazna što se dogodilo s Marijan, mlađom sestrom koju nikada nije upoznao.

– Ono što sada želim je da saznam gdje je ona?”, rekao je Malrijan u intervjuu za Reuters.

Stopa smrtnosti djece u crkvenim institucijama znatno je viša nego u širem irskom društvu i vjerovatno je da će biti otkrivene i ostale neobilježene masovne grobnice.

Potvrde o smrti uglavnom navode infekcije poput boginja, gastroenteritisa, bronhitisa, tuberkuloze, meningitisa i upale pluća, ali niko nije ustanovio zašto su tamo djeca mnogo više umirala nego u ostaloj populaciji.

U prošlosti stroga katolička moralnost smatrala je trudnoću prije braka duboko sramotnom i takve bi žene porodica i društvo odbacili kao grešne.

Moć crkve i stigma povezana s neudatim majkama toliko su dominirale da su okrutno postupanje prema tim ženama i njihovoj djeci bile tabu teme decenijama i mnoge su zaboravljene.

Dom u Tuamu koji su vodile časne sestre u redu Bon Secours, funkcionisao je od 1925. do 1961. i srušen je 1970. godine.

Časne sestre nisu dale komentar o tome zašto su tijela beba završila u kanalizaciji.

Ugled crkve i crkvenih vlasti ozbiljno je narušen zadnje dvije decenije zbog niza skandala u vezi sa svešteničkom pedofilijom, zlostavljanjem u Magdaleninim praonicama, prisilnim usvajanjima nezakonite djece i drugim bolnim pitanjima.

Nakon otkrića ostataka dečjih tijela u Tuamu, naslovnicama irskih medija dominirao je skandal koji je izazvao buru emocija.

Izvor: jutarnji list