UŽAS: Djevojčica se iz Dnevnog boravka vratila krvava i izgrebana, roditelji ZANIJEMILI OD ŠOKA

Fotografije devojčice iz Šapca, koja se iz Dnevnog boravka za decu ometenu u razvoju, vratila bez zuba, sa iščašenom rukom i ogrebotinama po licu izazvale su lavinu ogorčenih komenatara na društvenim mrežama, ali i predistražni postupak, koji je pokrenula lokalna policija.

a26825c19fffd7205cd4c02665e6a895

Slučaj je javno otkrila Olivera Perić Mićanović, majka devojčice, koja je slike ćerkinih povreda objavila na svom Fejsbuk profilu, uz komentar:

“Ako vaša deca idu u vrtić, školu, dnevni boravak, bilo da su zdrava ili invalidi. Želim svima da se ovakvo dete ne vrati kući bez iskrenog objasnjenja. Molim sve prijatelje, rođake, kolege, koga znam i ne znam da podeli sliku jer ovo treba ceo svet da vidi, a pritom je ovo četvrti put”.

Kako “Blic” saznaje, šabačkoj policiji je prijavljen slučaj.

– Trenutno se obavljaju predistražne radnje. Slučaj je prijavljen, ali još nije utvrđeno na koji način je devojčica povređena i da li je i ko za to kriv. Obavljaju se razgovori sa zaposlenima u Dnevnom boravku za decu ometenu u razvoju – kaže u policiji.

Roditelji povređene devojčice ne žele da pričaju za medije.

– Upravo sam bio u policiji. Dao sam izjavu. Čujem da rade po hitnom postupku, i da je o slučaju obavešten kabinet ministra policije. Čekaćemo da prvo oni urade svoj posao. Ako ga ne budu uradili, zvaćemo medije – kaže otac povređene devojčice.

Ni njena majka nije želela da razgovara sa novinarima, ali je u jednom od svojih postova na FB navela da su povrede nastale 19. jula:

“Naše dete je danas došlo kući sa ovakvim povredama. Uz šturi komentar da se “ogrebala na kolica”. Otišla je u 9 sati, vratili su je sat kasnije. I da je to istina, naše pitanje je gde su u tom trenutku bili zaposleni? I ranije je dolazilo do “sitnih problema” na koja smo reagovali ali je na tome ostalo” – navela je Olivera uz molbu da kao ogorčeni roditelji traže svaku moguću podršku.

Dnevni boravak u kome je došlo do incidenta inače funkcioniše pod patronatom lokalnog Centra za socijalni rad.

Direktorka Centra Jelena Milošević u izjavi za “Blic” kaže da će se utvrditi da li postoji odgovornost zaposlenih, i ukoliko bude utvrđena, krivci će biti sankcionisani.

– Stručni radnici i ja smo posetili devojčicu i razgovarali sa njenim roditeljima. Raduje me da je dete dobro, jer je to najvažnije. Sve su nas uznemirile te fotografije i u interesu je deteta, njegove porodice, naše ustanove i svih koji profesionalno i posvećeno rade svoj posao, da se utvrde sve okolnosti. Centar za socijalni rad sprovodi internu kontrolu i radi na utvrđivanju činjenica vezanih za događaj u Dnevnom boravku. Interes dece i njihova bezbednost su na prvom mestu, zato će se utvrditi da li ima odgovornosti bilo koga od zaposlenih i ukoliko je bude, biće sankcionisani – kaže Miloševićka.

Ona kaže i da je Centar u kontaktu sa nadležnim Ministarstvom i policijom i da je sigurna da će se i ova situacija razrešiti u najboljem interesu deteta.

Izvor: blic.rs