UPOZORENJE! TEMPERATURA I DO MINUS 34: Zvaničnici upozoravaju građane DA NE IZLAZE IZ KUĆE!Arktički talas zahvatio je sjeverni dio SAD, sa opasno niskim temperaturama u Montani i Sjevernoj Dakoti i obilnim snijegom u drugim dijelovima zemlje. Snijeg i led su izazvali haos na putevima i na stotine saobraćajnih nezgoda. Zbog poledice je život izgubilo najmanje šest osoba.

Najgora nesreća bio je lančani sudar kod Baltimora gdje su poginle dvije osobe, a povrijeđeno njih 15, rekao je šef lokalne vatrogasne službe Roman Klark.

– Stanovnici Sjeverne Dakote suočavaju se sa “hladnoćom koja bi mogla da im ugrozi živote“ – saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

U Montani se ljudi upozoravaju da se čuvaju hipotermije, dok bi rekordno niske temperature u nedjelju mogle da padnu na čak 34 stepena ispod nule, prenosi Glas Amerike.

Meteorolozi su naveli da je riječ o arktičkom talasu koji je iz Kanade zahvatio savezne države na sjeveru i Srednji zapad.

U međuvremenu, snježna oluja zahvatila je Viskonsin, Indijanu, Vermont, Nju Hempšir i Mejn. U tim saveznim državama danas se očekuju najveće padavine, i do 15 centimetara u nekim oblastima.

Nevrijeme bi moglo da omete saobraćaj u nekoliko dijelova zemlje ovog vikenda.

U Bostonu su u petak zabilježene najniže temperature za taj dan od 1883. godine. Škole su bile zatvorene, a zvaničnici su upozoravali stanovnike da ne izlaze napolje.


Izvor: Srbija DanasPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline