UPOZORENJE OBAVJEŠTAJACA: Stiglo 1.500 džihadista, svi imaju jedan zadatak – da po Balkanu i Evropi…Islamska država poslala je 1.500 džihadista u Evropu s naređenjem da što prije izvedu terorističke napade i posiju smrt po Starom kontinentu, a velika opasnost prijeti i Balkanu.

To piše u izvještaju Evropske unije o teroristima, koji je predstavio Žil de Keršov, koordinator EU za kontraterorizam.

Dva tipa boraca

„Postoje dva tipa stranih boraca koji dolaze: većina njih stiže migrantskim rutama bez posebnog plana, ali dio je poslat iz Sirije, Iraka ili Libije na specijalne misije. Druga grupa je opasnija“, piše u izvještaju, a prenosi britanski Ekspres.

Zbog toga je, pišu, neophodno da zemlje razmjenjuju sve informacije o teroristima.

„Borci dolaze iz svih dijelova pod kontrolom IS, a kada stignu u Evropu, preko društvenih mreža ostaju u kontaktu sa vođama u Siriji, Iraku i Libiji“, navodi se u izvještaju.

Virtuelni kalifat

De Keršov je rekao da se kalifat fizički ruši, ali da postoji onaj virtuelni, koji teroristima omogućava organizaciju napada, ali i direktne udare na električne mreže, vazduhoplovni saobraćaj, nuklearne elektrane…

Zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane Majkl Karpenter izjavio je jučer u dvorcu Trakošćan u Hrvatskoj da zbog pojačanih napada na IS raste rizik od dolaska terorista i na Balkan.

– Napadi u Mosulu i Alepu povećavaju migracije u Evropu i rizik za dodatne teroriste u BiH, ali i u drugim zemljama – rekao je Karpenter.


Izvor: Kurir.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline