UPOZORENJE GRAĐANIMA: Dolazi opasno vrijeme, prognozirana ŠOKANTNA promjena vremena!Nedim Sladić, bosanski “lovac na oluje”, prognozira nove šokantne promjene vremenskih prilika, piše Novinska agencija Patria (NAP).

snijeg_veliki


– Dakle, pripremimo se. Može se reći zvanično da ćemo imati polarni udar i jak sjeverni vjetar. Nezvanično, u izračunu su prognoze po kojima moguć snijeg od petka. Sljedeće sedmice od ponedjeljka do petka jutarnje temperature na planinama i visoravnima od -27° do -20°C, u nizinama Bosne od -21° do -8° na jugu od -7° do -3°. Najviše dnevne od -20° do -14° na planinama, u nizinama od -13 do -5, u Hercegovini od -4 do 1°C. Zima dolazi u punoj snazi u BiH – piše NAP.BA.

Dolazak hladnoća prognozira se i za cijelu regiju, o čemu smo pisali prije nekoliko dana…

Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo danas je objavila upozorenje svim pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih i kišnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra koje se očekuju u narednim danima.

U narednim danima u BiH očekuje se pogoršanje vremenskih prilika, što bi moglo biti praćeno snježnim i kišnim padavinama, niskim temperaturama i vjetrom. Pored toga, istaknuto je kako postoji opasnost od izbijanja prirodnih i drugih nesreća, kao što su poplave i klizišta.

“Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega i niskih temperatura, leda i ledenica, poplava, klizišta i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava”, navedeno je iz Uprave civilne zaštite KS.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazali kako se u narednim danima uglavnom u Hercegovini i zapadnoj Bosni očekuju obilnije kišne padavine, u područjima Livna, Mostara i Trebinja.


Izvor: doznajemo.comPOGLEDAJTE JOŠ
loading...