UMIJESTO SLAVLJA, TUGA: “Radovali smo se bebi, a sad je zbog ginekologa SAHRANJUJEMO”Marko Savić (29) iz Surdulice, vanbračni suprug Jovane Stanković (24), koja je u utorak rodila mrtvu bebu, podneo je krivičnu prijavu protiv ginekologa Zdravstvenog centra iz Surdulice dr Saše Popovića, koga sumnjiči za nesavesno lečenje.

52edd9a7be6f011521bf14d930054ccc

Savić tvrdi da je Jovana već tri meseca imala povišen pritisak, ali da nije dobila nikakvu terapiju, što je, po svemu sudeći, dovelo do smrti bebe neporsredno pre porođaja. Savić tvrdi i da bi dete preživelo da je Jovana na vreme porođena carskim rezom u Surdulici.


– Čekali smo dete devet meseci, radovali se, a sada ga sahranjujemo. Smatramo njega direktnim krivcem, jer da je Jovana na vreme dobijala lekove za pritisak dete bi se rodilo živo – kaže Savić na ivici suza.

On objašnjava da je pre tri meseca Jovana dobila pritisak koji je u proseku bio 160/100.

– Oticale su joj noge. Dr Popović joj nije davao nikakve lekove. Rekao je da je to od vrućine i da ne pije kiselu vodu. Mi smo mu verovali. Prošle nedelje bio je na odmoru, pa smo išli kod drugog lekara, koji nas je pitao da li pije lekove kada je video da ima visok pritisak i dao joj je terapiju. On je rekao da je plod dobar i da bi mogli da je porode odmah carskim rezom. Konsultovali smo se preko “vibera” sa dr Popovićem koji je bio na moru, ali je on rekao da se čekaju kontrakcije – priča Savić.

On kaže da su u sredu bili na kontroli u Surdulici, a da su ih primili tek u petak, jer je termin za porođaj bio 30. jul.

– Pošto se dr Saša vratio sa odmora pitao sam ga opet da je porodi carksim rezom, a on je rekao da čekamo kontrakcije. U nedelju ujutru nalazi su bili dobri, ali popodne oko 18 časova, nisu. Posle pregleda rekli su nam da se ne čuju otkucaji srca. Poslali su nas na ultrazvuk oko 20 časova i videlo se da se dete ne pomera. Poslali su nas u Niš hitno, nadali smo se da će biti u redu, nada umire poslednja. Ali, odmah posle pregleda u KC Niš rekli su nam da dete nije živo – jada se Savić.

Dr Popović, pak, demantuje sve optužbe o navodnom nesavesnom lečenju.

– Ja sam u dispanzeru vodio njenu trudnoću koja je bila sve vreme u redu. Pritisak je bio u redu, 120/80, 110/70, nikakvo lečenje nije bilo potrebno. Trudnoća je vođena kao uredna. Kada sam bio na odmoru utvrđeno je da ima visok pritisak. Ona je izbegavala da leži u bolnici. Pričao sam joj, nemoj da šetaš sa takvim pritiskom, zato je i primljena u petak u bolnicu, zbog pritiska. Posle terapije svi nalazi su bili u redu sve do nedelje popodne. Ja tada nisam radio, ali sam došao na poziv kolege, jer nije imao ko da uradi ultrazvuk – objašnjava dr Popović.

U Kliničkom centru u Nišu napominju da je pacijentkinja stigla na GAK sa mrtvim plodom, što je utvrđeno pregledom u Surdulici. Lekari GAK uspeli su da izbegnu carski rez tako da je mrtva beba porođena 2. avgusta prirodnim putem.

Zašto je nije porodio carskim rezom?

Nije nam jasno zašto je nije porodio carskim rezom. Kada je Jovana primljena u petak u bolnicu u Surdulici dobila je terapiju i pritisak je rešen, svi nalazi su bili u redu. Prethodno je drugi ginekolog konstatovao da je plod spreman i da se čak smanjuje plodova voda, što je znak da se sprema porođaj. Kada sam pozvala dr Popovića, on je rekao da sačekamo ponedeljak, jer još nije spremna – kaže Jovanina sestra Teodora Milenović.

Veštačenje u slučaju preminule trudnice

Dr Popović je vodio i trudnoću Olivere Ljubisavljević koja je preminula krajem februara nakon što se porodila u Surdulici. On napominje da on nije porađao Ljubisavljevićevu, niti je bio član te lekarske ekipe, te da se protiv njega tim povodom ne vodi nikakav postupak.

Osnovni javni tužilac u Vladičinom hanu Dragan Nikolić kaže da je u toku veštačenje medicinske dokumentacije o postupku lečenja i porađanja Olivere Ljubisavljević, te da će tek pošto komisija Medicinskog fakulteta u Beogradu dostavi nalaze moći da se utvrdi da li ima propusta lekara koji su doveli do njene smrti.


Izvor: blic.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline