UMALO DA GA ŽIVOG SAHRANE – USTAO IZ MRTVIH: Kada je mrdnuo prstom svi su pobjegli glavom bez obzira!Predrag Gostiljac (75), poljoprivredni penzioner iz Lipnice u blizini Čačka, umalo da živ bude sahranjen, jer mu je ljekar čačanske hitne pomoći, umjesto detaljnog pregleda kada mu je pozlilo, samo pogledao beonjače i konstatovao smrt.

Da tragikomedija bude veća, kada su ljekari otišli, ožalošćena i šokirana rodbina je već, kako običaju nalažu, krenula da kupuje pogrebnu opremu da bi Predraga smjestila u kovčeg.


– Predragu je iz čista mira pozlilo u četvrtak poslije podne u njegovoj kući u Lipnici. Oko 18 sati je sjedio pored šporeta, grijao se i jeo neko voće. U tom ga je položaju njegov sin Milan ostavio kada je izašao iz kuće kako bi obavljao poslove u domaćinstvu. Kada se vratio, pola sata kasnije, zatekao ga je u sjedećem stavu, opuštenih ruku uz tijelo i glave iskrivljene na jednu stranu. Odmah su pozvali Hitnu pomoć – priča Predragov zet Saša, koji još uvijek suprugu ne može da smiri od šoka koji su svi zajedno preživjeli.

Ekipa Hitne pomoći je za 15-20 minuta stigla do Lipnice.

– Ljekar je pregledao nepomičnog tasta. Izjavili su saučešće i izdali smrtovnicu. Članovi porodice su od tog trenutka počeli da javljaju rodbini tužnu vijest i da organizuju sahranu. Vrlo brzo kuću su ispunile komšije, a jedan od njih je šuraku Milanu pomogao da nazovi mrtvog Predraga sa stolice prebace na krevet, iznad kog se pali svijeća za pokoj duše. Sve se to odigravalo uz kuknjavu ženskih članova familije, koji su krenuli da oplakuju, ispostavilo se, živog čovjeka – priča Saša.

Dok su se rodbina i komšije okupljali oko živog pokojnika, Saša, koji u tom trenutku nije bio u Lipnici, obavijestio je suprugu Maju da joj je otac umro, a na sebe preuzeo organizaciju sahrane i kupovinu pogrebne opreme.

– Računali smo da kovčeg treba da nabavimo odmah kako bi se tijelo pokojnika, dok je još toplo, što lakše smjestilo u sanduk. U međuvremenu, u dvorištu u Lipnici se odigravala prava drama! Kada su naizgled mrtvog Predraga premiještali sa stolice na krevet, nikome ništa nije bilo neobično. Međutim, posijle nekoliko trenutaka, njegov prvi komšija i kum Tomo Milutinović je primijetio da se „mrtvacu“ pomijera najprije stomak, a zatim i prst. Gotovo svi su u tom času pobjegli iz sobe u kojoj je ležao „pokojni“ Predrag, ali kum je bio priseban i odmah su ponovo pozvali Hitnu pomoć. Istog časa ga je kum pitao: „Predo, kako si“, a on mu je s kreveta odgovorio: „Nije baš najbolje, ali dobro sam“ – kaže Saša, koji je još u šoku, ali srećan što se njegov tast oporavio.

I ovog puta je ekipa Hitne pomoći, koja je izdala smrtovnicu za živog čovjeka, brzo stigla u selo Lipnice.

– Hitna pomoć je ponovo došla i Preda su na nosilima, potpuno svjesnog, odvezli u bolnicu. Čak je familiji i mahao dok su ga ubacivali u sanitet. Porodica je još uvijek u šoku, ali je najvažnije da je Predrag živ – zaključuje Saša, zet Gostiljlaca.


Izvor: Kurir.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!