U regionu se pojavila nova pošast: Tijelo im se raspada, otvaraju se žive rane, a na kraju ih ubije (VIDEO)

– U njoj su onečišćenja-kiseline, baze, industrijski rastvarači, teški metali, jod, crveni fosfor, petroleum, koji dovode do oštećenja i nekroze tkiva koja može biti tako izražena da je nekada neophodna amputacija ekstremiteta – kazali su iz nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA o opasnoj i sveprisutnoj drogi naziva “krokodil” koja zahvata sve više mladih u Srbiji.

Raste broj zavisnika koji eksperimentišu i sa različitim opioidima, tako da su na VMA liječena dva pacijenta koji su koristili drogu“krokodil”, a koja je mnogo toksičnija od heroina.

To je droga koja izaziva veliku smrtnost i u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dvije godine.

Ovisnicima se tijelo doslovno raspada, otvaraju im se žive rane, a sve to je podložno infekcijama. Krokodil droga se tako zove i jer im se koža stvrdne i kad počne da se raspada dobija zelenu boju.

Sve je više mladih ljudi koji koriste sintetske kanabinoide, a u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije (VMA) tokom prošle godine liječena su tri takva pacijenta zbog predoziranja.

Za sintetičke kanabinoide, koji su trend među mladima, kaže da se prodaju u specijalnim “headshopovima” kao osvježivači vazduha, a da ni na jednoj od njih ne piše pravi sastav.

GHB je supstanca koja se koristi u cilju izazivanja euforije, stimulativnih ili sedativnih i seksualnih efekata, a prodaje se putem interneta, kod uličnih dilera ili u radnjama kao “organski rastvarači”, “sredstva za čišćenje”, “hemijski uzorci” da bi se izbjegla njihova detekcija i kaznene mjere. Kod niske doze od 0,5 do 1,5 grama izazivaju pojačanu druželjubivost, osjećaj lakog pijanstva, sa izmijenjenom sviješću već nakon 15 minuta, a doza od pet grama već može dati san i “respiratornu depresiju”.

– Zbog svojih karakteristika, bezbojan, bez boje i mirisa, koristi se kao “droga za silovanje” – kazali su iz nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

Sintetski kanabinoidi nose naziv kanabinoidi zato što su funkcionalno slični kanabinoidima, ali su hemijski potpuno različiti. Jači su od THC 20 do 100 puta, a efekti duže traju.

Ta supstanca prvi put je registrovana u Evropi, ali je 2014. godine prvo iskustvo sa njom zabilježeno u Japanu kada je u roku od dva, tri mjeseca 11 mladih osoba preminulo nekoliko minuta nakon korištenja ove supstance.

Prvi pacijenti zbog posljedica sintetskih kanabinoida na VMA zbrinuti su 2013. godine i do danas liječeno je oko 60 pacijenata. U Nacionalnom centru za kontrolu trovanja godišnje se zbrine oko 400 pacijenata zbog predoziranja najšešće heroinom, zatim marihuanom, raznim stimulansima, amfetaminima, ekstazijem.

Pogledajte video:

Izvor: Avaz.ba