TUŽNI VAPAJ ŽENE: “UMRIJET ĆU, nemam za lijekove, molim vas pomozite!”

Gospođa Mirjana Baršić iz Gušća kod Siska dulje od dvije godine teško je bolesna i ima više dijagnoza – medicina još uvijek traga za uzrocima njezinih bolesti, a liječnici stalno propisuju nove lijekove.

lijekovi

Lijekove koje mora plaćati. Kako za svoje liječenje nema dovoljno novca, dovedena je do ruba i traži pomoć.

A još do prije dvije godine gospođa Mirjana živjela je normalnim životom – imala je planove, željela je urediti kuću, imala je veliko i bogato kućanstvo- no sve se preokrenulo kada su ju joj liječnici rekli da je teško bolesna.

“Imam problema sa štitnjačom, imam s bubrezima, sad je evo počela i gušterača. Sa srcem najviše imam problema, s lijevim okom – šećerna mrena mi se sad navukla” nabraja gospođa Baršić, prenosi HRT.

Na dan pije 22 tablete

No tu nije kraj njezinim mukama- ima povišen tlak, šećernu bolest, mora na operaciju koljena, dnevno pije čak 22 različite tablete, 4 puta na dan uzima inzulin, mora se posebno hraniti – liječnike najviše zabrinjava nakupljanje vode oko srca, zbog toga su je iz Siska poslali na pretrage u Zagreb, a sama kaže svega joj je ionako previše.

Plaća dopunsko, ali za lijekove još daje 1800 kn

Mirjana moli za pomoć kako bi mogla kupovati lijekove jer iako plaća dopunsko zdravstveno osiguranje, za lijekove na mjesec izdvaja 1800 kuna. Za mjesečna primanja od 2400 kuna – previše. Tu su još i režije koje redovito stižu na naplatu, a umjesto da pazi na svoje zdravlje i posebno se hrani, ona uglavnom gladuje. Kada se pribroje odlasci liječnicima i boravak u bolnicama, matematika je jasna.

“Zadnji put kada sam bila na pretragama, rekla sam liječniku da mi ne propisuje lijekove, da ja to ne mam otkuda platiti. Liječnik mi je rekao da nije na njemu hoću li piti lijekove ili ne… vi si sami odredite volite li živjeti ili ne” priča shrvana gospođa Baršić.

Pred njom je sada odlazak u Zagreb u bolnicu sv. Duh, gaji malu nadu da će ondje napokon doznati što joj se to događa. Pita se gdje je nestao solidaran zdravstveni sustav u kojemu bolesni imaju pravo na liječenje. Posljednju priliku u borbi za zdravlje i život vidi jedino u srcima ljudi koji mogu pomoći.

Izvor: hrt