TUŽAN PRIZOR U CENTRU ZAGREBA: Hrpom ostavljenih cipela upozorili na veliki problem…

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je organizirao prosvjed “Reci to cipelama – prosvjed ostavljenih cipela” na Zrinjevcu. Prosvjed je popraćen kratkim performansom, na kojemu je, među ostalim, glumac Žarko Savić čitao Ujevićevu “Svakidašnju jadikovku”.

pxl_280416_12921929

SSSH je ovim prosvjedom želio upozoriti da iz Hrvatske odlaze tisuće ljudi, a da vlasti i dalje ništa ne čine da se taj negativan trend zaustavi.

Odselilo 110.000 ljudi

“Posljednjih desetak godina iz Hrvatske je emigriralo više od 110.000 osoba; samo od početka krize (2009.) više od 80.000. Gotovo 40 posto onih koji su otišli, Njemačku vide kao obećanu zemlju: posljednjih pet godina broj zaposlenih Hrvata u Njemačkoj povećao se za 45,8 posto! Istodobno, sve više ljudi razmišlja o odlasku: liječnici, medicinske sestre, informatičari, električari, kuhari.

Suprotno uvriježenu mišljenju, nezaposlenost nije glavni nego tek treći razlog odlaska. Na prvom je mjestu plaća (80 posto) te bolji uvjeti rada (31 posto). Zbog plaće i uvjeta rada najviše odlaze visokoobrazovani, a među njima je mnogo onih koji odlaze odmah nakon škole ili fakulteta, prije nego što uopće dođu do burze.

Suhoparne brojke, strašne same po sebi, kriju osobne priče uvjetovane društvenom nebrigom, spregom političke klase i dijela poslodavaca koji razvoj Hrvatske vide i baziraju na jeftinoj radnoj snazi umjesto na razvoju inovativnosti, znanosti i obrazovanja temeljenog na promicanju kreativnosti pojedinca.

Odlaze oni koji bi trebali biti budućnost zemlje

Hrvatska velikim koracima grabi prema društvu siromaštva i nejednakosti koje zasigurno nije ni poželjno ni poticajno za ostanak, život i rad. Odlaze mladi, ali i ostale dobne skupine, obrazovani i kvalificirani, borbeni i aktivni, oni koji bi trebali biti budućnost ove zemlje. To je, na žalost, vjerojatno put bez povratka. Odlaze za boljim životom i ostaju tamo gdje ga pronađu. A Vlada ni da trepne okom, dapače, svojim ‘reformama’ širom im otvara vrata odlaska!

Koliko je tvojih prijatelja, poznanika, članova obitelji otišlo? Kamo? Zašto? Razmišljaš li i ti o odlasku?”, dio je poruke koju su organizatori uputili i pozvali građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele koje više nitko ne nosi.

Sve cipele koje su građani donijeli bit će donirane u humanitarne svrhe, beskućnicima i izbjeglicama.

Izvor: net.hr