TUŽAN KRAJ – Zbogom, maleni anđele: Isključili aparate, dječak umro u bolnici…

Podsjetimo, Charlie Gard je bolovao od rijetke genetske bolesti. Liječnici su tražili da se isključe aparati. Roditelji su ih tužili. Uključili su se i Donald Trump te papa Franjo.

Charlie Gard umro je u bolnici i nije nažalost dočekao svoj prvi rođendan.

– Naš maleni dječak je umro. Toliko smo ponosni na njega – rekla je njegova majka Connie, piše Sky News.

Podsjetimo, Charlie Gard je bolovao od rijetke genetske bolesti zbog koje su mu progresivno slabjeli mišići te je pretrpio teško oštećenje mozga. Liječnici u Londonu su rekli kako se dječaka ne može izliječiti i da je za Charlieja najbolje da se isključe aparati koji ga održavaju na životu. No, roditelji se s time nisu slagali. U cijelu priču su se uključili i sudovi. Prvo je sud u Britaniji odlučio da se dječaka treba pustiti da umre, a onda je njihovu odluku potvrdio i Europski sud za ljudska prava. Nakon toga su se uključili i američki predsjednik Donald Trump koji je ponudio besplatno eksperimentalno liječenje za dječaka u SAD-u te papa Franjo koji je pozvao da se roditeljima dozvoli da “prate i liječe dijete do kraja”.

Počeo je i pritisak javnosti na britansku premijerku Theresu May da intervenira i dopusti dječaku putovanje u Ameriku. U međuvremenu opet je počelo suđenje gdje se trebala donijeti definitivna odluka da li dječak putuje u Ameriku ili ne.

Roditelji dječaka Connie Yates i Chris Gard iz Bedfonta su u ponedjeljak donijeli definitivnu odluku.
– Žao nam je što te nismo mogli spasiti. Imali smo priliku, ali nam to nisu dopustili. Lijepo sanjaj, naš anđele – poručili su roditelji i donijeli odluku da se dječak ipak isključe aparati. Roditelji tvrde da se zbog liječnika i suda stanje otezalo i da se dječaka počelo liječiti ranije, odnosno da su im dopustili da odu u Ameriku dječaka bi se možda spasilo. No pretrage koje su napravljene prošli tjedan su pokazale da su dječaku mišići toliko uništeni da mu više ne bi pomogla niti terapija u Americi.

Majka dječaka Connie Yates (31) tvrdi da mozak njihovog sina u početku nije bio toliko uništen koliko su liječnici tvrdili i da su sigurni da bi se dijete spasilo da je ranije otišao na eksperimentalno liječenje. S bolnicom i liječnicima su se “borili” na sudu od ožujka.

Izvor: 24sata.hr