TUGA: Rudar iz Zenice se ubio jer nije mogao dobiti…Zenica je obavijena tugom nakon što je jučer, zbog agonije koja traje mjesecima, Šefik Šišić (55) iz Gradišća odlučio okončati svoj život i to zbog teške materijalne situacije, odnosno činjenice da ne može dobiti penziju koju je mukotrpno zaradio u rudniku!

Šefik Šišić jedan je od 40 bivših rudara Rudnika mrkog uglja Zenica koji se već duže bore za pravo na penzionisanje. Međutim, problem im predstavlja dug Rudnika po osnovu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, zbog čega je njihovo penzionisanje neizvjesno.


Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer tugom obavijeno naselje Gradišće kod Zenice, gdje je Šefik živio sa suprugom i dvije kćerke. Cijeli život radio je kako bi njima zaradio komad hljeba te jednoga dana otišao u pošteno zarađenu penziju. Kako mu to pravo nije omogućeno, više nije mogao podnijeti agoniju.

Ispred porodične kuće Šišića zatekli smo njegovog uplakanog brata Refika, koji još ne može vjerovati da Šefika više nema. Jedva je govorio za naš list.

– Zašto je ovo uradio, što mu je ovo trebalo? Ne mogu da vjerujem da je ostavio djecu, ženu, nas… – govorio nam je kroz jecaje bolom shrvani Refik.

Ističe da ništa nije slutilo da bi Šefik ovo mogao uraditi. On je jučer popio kafu sa suprugom. Potom je otišao u potkrovlje kuće, gdje je nešto kasnije obješenog pronašla supruga.

– Čuo sam mu suprugu kako se dere ispred kuće. Kada sam shvatio šta se desilo, oduzeo sam se. Mlađi brat i ja smo ušli u kuću, otišli u potkrovlje i skinuli ga. Tragedija, ne mogu vjerovati da je to učinio – ponavljao je jučer Refik Šišić dok je teškim koracima obilazio ispred bratove kuće.

Danas dženaza

Posebno ga boli pomisao kako će mlađa kćerka podnijeti da joj oca više nema.

– Ne znam kako ću ući u kuću. Mlađa kćerka je bila mnogo vezana za njega. Voljela ga je, a i on nju. Nije ovo trebao uraditi zbog penzije – dodaje Refik.

Cijelo Gradišće također je u šoku, a kako smo jučer saznali, dženaza i ukop nesretnog Šefika Šišića planirani su za danas.

Prema informacijama iz Operativnog centra MUP-a ZDK, do tragedije je došlo oko 11 sati, nakon čega su na lice mjesta odmah izašle policijske ekipe.

– Na licu mjesta obavljen je uviđaj. Sa ovim slučajem upoznat je i dežurni tužilac – kazao je dežurni službenik Operativnog centra MUP-a ZDK.

Kako nam priča Refik Šišić, njegov brat Šefik ostavio je i oproštajno pismo koje su pronašli u potkrovlju kuće gdje se objesio.

– U pismu je napisao da je ovo učinio zbog nemogućnosti da se penzioniše. Poručio nam je da tužimo one koji su krivi za njegovo samoubistvo. Policija je pročitala, a potom izuzela pismo – kaže nam Refik.


Izvor: Avaz.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline