“Trgovački lanci se NATJEČU koji će što duže raditi, a sve se prelama preko leđa ŽENA”pxl_091214_1235

“Svi ovi muškarci koji su nam prošli tjedan čestitali Dan žena, neka pokažu to poštovanje i vrednovanje dogodine prilikom sastavljanja lista za županijske skupštine i gradska vijeća” poručila je mr.sc. Edita Maretić Dimlić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko – dalmatinske županije.

Položaj žena u cijelog županiji, kao u u cijelom društvu, je loš, stoga je licemjerno žene stavljati u prvi plan jedan dan u godini, a sve ostale podcjenjivati.

Trgovački centar naplaćuje parking zaposlenicima

Posebno je nezavidan položaj nezaposlenih žena i one koje za minimalnu plaću rade po cijele dane i nemaju vremena za obitelj i privatni život:

“Trgovački lanci se natječu koji će što duže raditi, a sve se to prelama preko leđa uglavnom radnica, koje doma dolaze u ponoć, potpuno iscrpljene”, kaže Maretić Dimlić. Poziva upravu novootvorenog šoping centra “Mall of Split” da prestane naplaćivati parking za 1500 ljudi koji tamo rade.

Naime, među njima je čak 90 posto žena, čije su plaće jadnih 3000 do 3500 kuna, pa im je trošak od 400 kuna otkidanje od usta.

Bave se i žrtvama obiteljskog nasilja

Da bi se poboljšao položaj žena on moraju sudjelovati u političkom životu gdje ih gotovo nema. U novoj vladi od 22 člana tek su tri žene, a slično je i na nižim razinama vlasti.

Splitsko Povjerenstvo bavi se temama žena u poduzetništvu, posvetili su se i ženama kojima prijeti beskućništvo i žrtvama obiteljskog nasilja, oboljelima od raka, invalidima… Osim toga, žele povećati kapacitet Skloništa za žene u okviru Caritasa splitsko-makarske županije.


Izvor: Slobodna DalmacijaPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline