TRAGEDIJA U OSIJEKU: Plakat ćete kad shvatite zašto ovi ljudi stoje ispred busaS osječkog kolodvora autobusi u Njemačku odlaze svaki dan. S obzirom na situaciju u Slavoniji, nažalost, nema naznaka da će se nešto promijeniti.

pxl_110516_12983567-1

“Uglavnom se to kreće negdje oko četiri polazaka dnevno, osim četvrtkom i nedjeljom kad je taj broj polazaka i veći, nedjeljom imamo šest polazaka za Njemačku”, kaže voditelj kolodvora Osijek, Mario Marić.

Linije su udvostručene otkako je tržište liberalizirano za prijevoznike. Putuje se u oba smjera, no njemački gradovi često su odredište zbog egzistencije.

U 2015. odselilo se 50 tisuća ljudi

U prvom tromjesečju ove godine, Njemačka je tražila gotovo milijun radnika – najviše medicinare i informatičare. Samo iz Hrvatske prošle se godine ondje iselilo više od 50.000 ljudi.

Lokalne vlasti stanovništvo nastoje zadržati subvencijama, no novca nema dovoljno pa traže decentralizaciju.

“Osječko-baranjska županija zapravo u suradnji s poslovnim bankama subvencionira kamatu za kredite tvrtkama. Isto tako imamo i bespovratna sredstva koja županija daje na godišnjoj razini oko milijun kuna”, kaže osječko-baranjski župan Dragan Vulin.


Izvor: Dnevnik.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...