TRAGEDIJA U JELAHU: Izgubio suprugu, kćerku i sina, pa pokazao nesvakidašnju humanostU Kantonalnoj bolnici Zenica, tokom protekle noći, uspješno je izvedena prva eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini.

Ashampoo_Snap_2016.04.12_08h26m40s_001_


Nakon što je sinoć preminuo dvanaestogodišnji dječak, koji je na odjel Kantonalne bolnice u Zenici primljen 5. aprila s teškim povredama opasnim po život, porodica dječaka je, i pored ogromne boli i tragedije koja je zadesila, dala pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja.

U toj nesreći u Jelahu, podsjetimo, poginule su dječakova majka i sestra, a on je teško povrijeđen.

Dječakov otac je nakon saznanja da i pored niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta, te da je 10. aprila ljekarski konzilij Kantonalne bolnice u Zenici utvrdio moždanu smrt, odobrio eksplantaciju oba bubrega. U saradnji eksplantacionog tima urologa iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i operativnog tima JU Kantonalna bolnica Zenica postupak eksplantacije je protekao uspješno, i danas je trebala da se obavi i transplantacija organa na klinici u Tuzli.

Ovo je prva eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini, a u Služba za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola iskazali su zahvalnost svim kolegama koji su pomogli da se ovakav postupak uspješno provede.

Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica, uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka, iskazala je posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima svoje najveće tuge i boli.

Preminuli dječak je na odjel Kantonalne bolnice Zenica primljen 5. aprila, u kasnim noćnim satima, u izuzetno teškom stanju nakon saobraćajnog udesa u kojem su poginule njegova majka i sestra. Nažalost, njegove povrede su bilo također teške i ugrožavajuće i nakon pet dana podlegao je usljed povreda glave i grudnog koša.

Vrijedi napomenuti kako je ovo ujedno i prvo održavanje dječijeg donora i eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini.


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline