TEODORI (5) SU REKLI DA IMA JOŠ SAMO MJESEC DANA ŽIVOTA: Odjednom su joj se okice okrenule na gore, tada je počeo pakao

Roditelji Zoran i Dragana Obradović provode uz nju svaki trenutak ugađajući joj, ukoliko se to uopšte može nazvati ugađanjem, jer ona drugu želju nema – osim jedne, a to je da je više ništa ne boli…

teodora-obradovic-obolela-od-raka-2

Devojčici Teodori Obradović (5) iz Stare Pazove lekari su dali još mesec dana života. Četiri operacije, više od 70 hemioterapija i više od 15 zračenja nisu dali rezultate.

Njeni roditelji Zoran i Dragana Obradović provode uz nju svaki trenutak ugađajući joj, ukoliko se to uopšte može nazvati ugađanjem, jer ona drugu želju nema – osim jedne, a to je da je više ništa ne boli, mada ni to ne ume da kaže…

Teodori su lekari dijagnostikovali rak jetre i slezine pre pet godina i od tada je počela neprekidna borba za njen život, koja još traje. Zbog bolesti je prestala da uči sve što i druga normalna deca, naučila je tek po koju reč, ne hoda i nosi pelene.

– Prvi simptomi počeli su kada je imala godinu dana. Do tada se razvijala kao i svaka normalna beba. Samo su joj se jedne večeri oči okrenule na gore i videle su se samo beonjače.

Počela je da se trese, a uskoro je dobila i temperaturu. Bila nam je čudna i njena stolica. Odveli smo je lekaru u bolnicu u Tiršovoj gde su je pregledali i rekli nam da ima stomačni virus i da se javimo ako se stanje ne poboljša. I nije – priča otac Zoran (39).

Iste godine joj je na ultrazvuku dijagnostikovan tumor jetre i slezine, koji je kako kaže Zoran, naglo metastazirao i razvio se u najgori oblik neuroplastom. Prva operacija trajala je sedam i po sati, potom je usledila druga, pa treća…

teodora-obradovic-obolela-od-raka-7-620x350

Hemioterapije i zračenja postali su redovna pojava u životu male, plave devojčice. Kao i temperatura i bolovi. Na stolu u dnevnoj sobi gde najviše boravi neizostavni inventar su lekovi za temperaturu i morfijum. Zidovi sobe su ispunjeni njenim fotografijama raznih veličina. Majka Dragana je upravo donela još novih, velikog formata, koje ne viđamo na onim lepim ceremonijama…

– Na mnoge od lekova za skidanje temperature, Teodora ne reaguje. Poslednja hemioterapija koju je dobila, a za koju doktor kaže da je najjača, nije ni osetila.

Ranije su joj otpadali nokti, zubići i kosa, sada više ne. Nekada nije mogla da jede od afti, sada ih nema, ali ne jede ništa sem tri-četiri kašike supe dnevno. Stolicu nije imala pet dana – otkriva majka Dragana (28) na koju je Teodora nasledila krupne plave oči.

Teodora teži svega 11 kilograma, zbog gubitka apetita i visokih temperatura neretko završi na infuziji. Jednom je mesec dana provela u bolničkoj postelji. Veći deo dana i noći trpi bolove i kada ih ne oseća uspe da zaspi sklupčana polusedeći.

– Većinom leži, juče sam je tek malo izvela napolje. Ne može da nam kaže, ali eto tako, krene da auče i da se baca kad je jako boli, i mi je tada uzmemo u krilo i tako sklupčanu ljuljamo na kauču dok se ne umiri. Najgore je noću, kada su i bolovi jači, a mi ne možemo da joj pomognemo… – kaže neutešna i vidno umorna Dragana.

– Pokušavamo da spavamo na smenu, ali ne ide. Ne znam da li smo u poslednjih mesec dana sastavili sat spavanja po noći – kaže Zoran i dodaje:

– Po ceo dan je upaljena muzika i crtani filmovi jer to voli da gleda. Dajemo joj meso i slatkiše, ali ne reaguje. Kad se setim da sam kao dete želeo slatkiše, a nisam imao para za to, a njoj mogu, a ne smem da dam zbog njenog zdravlja.

Poslednjih meseci, roditelji ove devojčice prestali su i da rade. Majka je do tada povremeno radila na branju duvana, a otac na građevini, ali sada ne stižu.

Plaše se da je ostave samu, pa se smenjuju. Jedno je obavezno sa njom, a drugo završava poslove po kući. Zoran trenutno malteriše nešto za gazdaricu kojoj plaćaju kiriju da bi sledećeg meseca platio samo pola iznosa.

– Pozajmljivao sam i uzimao novac po kamatu. Prodao sam zamrzivač i sve što je vredno. Dešavalo se nekad da nemam za njene pelene i da moram da ih pozajmim.

Hteo sam da prodam i bubreg da bih dobio pare za njeno lečenje, ali je potencijalni kupac bio bezobrazan. Samo nju imam, za nju živim. Jedva sam čekao kad sam se oženio da dobijem dete i zato ne gubim nadu zbog toga što je doktor rekao da će živeti još mesec dana – ogorčeno priča Zoran.

Mnogo mu pomažu zet i sestra, kojima se obratio za pozajmicu i u “najgorem slučaju” jer, kaže, “ne želi da mu dete ode na onaj svet kao socijalni slučaj“.

Porodica Obradović dobila je nedavno poziv da svoju jedinicu upiše u predškolsko jer joj je vreme, a i kažnjavaju roditelje koji to ne urade.

– Voleo bih da moje dete na rame stavi torbicu i krene sa ostalom decom, al ne može. Zato sam odneo otpusnu listu i nalaze u školu i objasnio im. Posle ovoga što prolazimo, nikada u životu neću imati više dece, ne bih se usudio da razmišljam da li će biti zdravo – kroz suze završava svoju ispovest Zoran.

Ukoliko ste u prilici da pomognete ovim ljudima, to možete učiniti na sledeći način:

Obradović Dragana

Eurobanka EFG

Broj računa: 250-2050006971500-93

Šafarikova 80

Stara Pazova

Izvor: telegraf.rs/Slađana Vasić