Sve više ljudi pate od OVOG: Ukoliko primijetite ovu BOBULJICU javite se ljekaru!

Vjerovatno niste čuli za pilonidalnu cistu, ali garantovano poznajete makar nekog ko ima ovaj problem.

Pilonidalna cista nije nimalo naivna

To je tvorevina slična bubuljici koja se javlja iznad zadnjice, a nastaje zbog reakcije na dlake koje se ubadaju u omekšanu kožu tog dijela tijela. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a može se desiti u bilo kom životnom dobu, iako najčešće od tinejdžerskih dana pa do oko 40. godine.

Piloniedalna cista inače i bukvalno znači gnijezdo od dlaka, a nastaje uglavnom tako što se prvo javi otvorena ranica čiji je uzrok predugo sjedenje, a onda se tu javljaju urasle dlake, ali se tu skupljaju i mrtve ćelije kaže i mnoge druge stvari.

Kada se to desi, tijelo stvara novi zaštitni sloj kože oko svega toga, i stvara se cista.

U početku ovu cistu osjećate kao neku izraslinu iznad zadnjice, ali nema nelagodnosti niti bola. Međutim, ona vrlo lako može da se inficira, i tada se javljaju crvenilo, bol i otečenost. Može da izgleda i kao obična bubuljica, ali i kao velika cista.

Ono što je bitno jeste da se u svakom slučaju obratite ljekaru i da ni slučajno ne pokušavate da to iscijedite, koliko god vas mamilo da to uradite.

Ono što možete da uradite jeste da umanjite faktore rizika. Ako vam je posao takav da sjedite po cijeli dan, što češće ustanite makar samo da se rastegnete. Dobro pilingujte dio iznad zadnjice i održavajte higijenu tog područja. Takođe ljekari kažu da depilacija i epilacija može da pogorša ovo stanje, pa zato ako imate ovaj problem najbolje je da tu regiju brijete i to su smjeru rasta dlaka.

Izvor: alo.rs