Sve što trebate znati o novom REŽIMU NA GRANICI SA HRVATSKOM

Između svih članica EU spuštene su rampe i nitko bez provjere dokumenata ne može proći iz jedne zemlje u drugu, niti iz trećih zemalja u EU.

Na području cijele Europske unije u ponoć je suspendiran Schengen, odnosno na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i vijeća o sustavnoj provjeri na graničnim prijelazima.

To praktički znači da su između svih članica Europske unije spuštene rampe i nitko bez detaljne provjere dokumenata ne može proći iz jedne države u drugu, a naravno ni iz trećih zemalja na prostor Europske unije.

Šta sve trebate znati o novom režimu?

Ovaj novi granični režim donijet će velike gužve na graničnim prijelazima. Posebno se velike gužve očekuju na unutarnjoj granici EU prema Sloveniji i Mađarskoj. Naime, službenici granične policije svih zemalja EU morat će provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalnog Informacijskog sustava i Interpolovu bazu podataka. Do sada se ta provjera nije obavljala prema državljanima članica EU, a sada će biti kontrolirani svi.

Kako će se tretirati građani BiH?

Schengenska viza

Nosioci biometrijskih pasoša u BiH će i dalje moći bez vize preći granicu, a i ranije su bili predmetom ovakvih provjera. U MUP-u posebno upozoravaju državljane trećih zemalja kako pri ulasku u Hrvatsku moraju imati putnu ispravu ne stariju od deset godina koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska iz države članice. Osim toga, ako vlasnik nema biometrijsku putovnicu, a nastavlja put dalje iz Hrvatske, mora imati schengensku vizu u putovnici, što, naravno, važi i za državljane BiH.

Nadalje, moraju opravdati svrhu i uvjete boravka te imati dovoljno sredstava, kako za vrijeme boravka, tako i za povratak u svoju državu ili za tranzit do treće zemlje. Za osobe trećih zemalja u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

Veći broj policajaca

Kako bi pokušali što više smanjiti gužve na granici, Ravnateljstvo policije na teren šalje sve raspoloživo ljudstvo i tehniku. Slovenska policija također obećaje da će povećati broj policajaca s dodatnom opremom na graničnim prijelazima te otvaranje dodatnih staza za automobile. Slovenska policija predviđa da će u prvim danima primjene uredbe biti više sumnjivih osoba koje će morati isključiti iz prometa i predati ih na daljnju obradu. O kolikom se povećanju pregleda osoba radi najbolje govore predviđanja slovenske policije. Ako se broj putnika zadrži na razini od prošle godine, na GP Macelj bi bilo pregledano 9,1 milijun putnika, odnosno 225 posto više nego 2016. godine, na GP Bregana 14,3 milijuna putnika ili 130 posto više, na GP Kaštel 7,2 milijuna putnika ili 800 posto više.

Haos za Uskrs

Najveće povećanje pregleda putnika očekuje se na GP Rupa, na kojem bi moglo biti pregledano 4 milijuna putnika, 1900 posto više nego prošle godine.

Prve gužve na prijelazima između Hrvatske i Slovenije očekuju se prije sljedećeg vikenda, odnosno uskrsnih blagdana, što je samo uvod u turističku sezonu. Slovenski policajci predviđaju kako će im za obradu jednog automobila s četiri putnika biti potrebna jedna minuta. Prema njihovim tvrdnjama, u vrijeme turističke sezone i blagdana kroz granični prijelaz Bregana prođe i do 20 tisuća automobila plus oko 200 autobusa te računaju kako će im za pregled svih tih vozila trebati 14 staza…

Izvor: novi.ba