Stručnjak upozorava: Ako ovo primetite na bojleru MOŽE DA VAS UBIJE

Uvek nas uznemire naslovi u novinama da je neko nesrećno nastradao zbog loših instalacija, fena za kosu ili bojlera, ali često nismo dovoljno oprezni sa kućnim aparatima i rizikujemo da se slična tragedija desi i nama. Evo koji kućni aparati su najrizičniji.

Jutros se u novinama pojavila vest da je nesrećni B.J. (45) iz Mezgraje nastradao sinoć od strujnog udara dok se tuširao u kupatilu svoje kuće.

Ovo je nažalost samo jedan u nizu tragičnih slučajeva koji su uglavnom, kako kaže elektičar Velibor Stanković iz Beograda, izazvani nepažnjom ljudi.

Ipak, glavnu opasnost predstavljaju stare instalacije gde je uzemljenje loše.

– Ako se desi da pregori grejač u bojleru i tako istopi sve okolo, ostaje samo žica koja greje vodu. Kod starih instalacija, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da iskoči i tada je jedini provodnik struje čovek koji je u kadi – kaže Velibor i ističe da osim strujnog udara može doći i do eksplozije.

On ističe da bojler obavezno treba isključivati prilikom tuširanja, što oko 50 odsto ljudi u Srbiji ne radi.

PAZITE GDE OSTAVLJATE FEN

Pored bojlera, fen za kosu takođe može da predstavlja veliku opasnost.

Kako savetuje naš električar, fen ne smete da koristite u blizini lavaboa, kade, tuš kabine i drugih vlažnih površina.

Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smeju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

PUNJAČ ZA TELEFON NE SMETE OSTAVLJATI U UTIČNICI

Ovo je opasna navika koju u današnje vreme ima ogroman broj ljudi.

– Značajan broj požara u kući može da izazove i punjač za telefon koji je ostavljen u struji. Usled neispravnih instalacija, oštećenog punjača ili baterije, može doći do kratkog spoja i zato obavezno izvadite punjač iz utičnice pre nego što izađete iz kuće – upozorava Velibor.

Izvor: zena.blic.rs