STRUČNJACI UPOZORAVAJU: OVO ĆE BITI NAJHLADNIJA ZIMA U POSLJEDNIH 15 GODINA, BIT ĆE I DO MINUS…Ova zima bit će najhladnija u posljednjih 15 godina. Stižu nam ledene struje koje će donijeti debeli minus i snježne nanose veće od metra, tvrdi meteorolog Muhamend Ademović iz Tutina, koji već 25 godina bez greške prognozira kakva će zima biti na Pešteru.

5845c7f9-6900-41ec-981c-3a970a0a0a6c-zimajpg-preview

On kaže da poslije kišne jeseni obično slijedi i veoma snežna zima, što znači da Srbiju čeka nekoliko ledenih talasa koji će zemlju okovati snijegom i ledom.


Rekordan minus

Prema Ademovićević riječima, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak minus 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006. izmjereno u mjestu Karajukića bunari.

Dvije stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snježna. Prvo primjećena je veoma hladna struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, poslije kišovite jeseni poput ovo obično slijedi veoma snježna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine.

“Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snježni smetovi dostizati od metar do metar i pol. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2009. godine izmjereno u Karajukića bunarima.”– tvrdi Ademović.

On prognozira da će ledini period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

“Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već minus 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta.”– kaže Ademović i prenosi vjerovanje stanovnika Peštera, da kada dobro rode žir i divlje jabuke, to je jasan znak jake zime, a to se dogodilo baš ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će ova zima biti najhladnija u posljednjih 5 godina.

“Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snijega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februar. Što se Beograda tiče, snijega će biti tek krajem decembra”. – rekao je Todorović.

Hladni januar

Sa njim se slaže i Đorđe Đurić, meteorolog sajta „Weather2umbrella“ koji kaže da nas oštrija zima očekuje od januara.

“Do kraja decembra biće uglavnom suvo vreme. Od januara nas očekuje osetni pad temperature, jutarnji mrazevi i sneg koji će najviše padati na jugu i istoku Srbije.” – rekao je Đurić.


Izvor: Srbija DanasPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline