STRAH SE UVUKAO U MIRNI GRADIĆ: “Žene, ne izlazite same, više niste sigurne!”Nesigurnost se uvukla među stanovnike mirnog švedskog gradića Östersund u kojem živi 45.000 stanovnika, zbog niza sek*ualnih napada za koje se sumnjiče migranati. Policiji je prijavljeno osam napada na žene i djevojčice u samo tri sedmice.

_SM11266.jpg


Nenaviknuti na ovakve zločine, nedavno su sazvali konferenciju za medije gdje su poručili ženama da više nisu sigurne na ulicama svog grada te da ne šeću same po noći. Do sada neviđeni napadi u Švedskoj izvode grupe muškaraca ‘stranog podrijetla’.

‘Djevojke ne bi trebale biti vani po noći’

Prve su napadnute i “ispipane” dvije 10-godišnje djevojčice na autobusnoj stanici 20. februara. Grupa odraslih muškaraca ih je okružila i prijetila im silovanjem. Djevojčice su spasili prolaznici, a stranci su se razbježali.

Sljedeći dan jedna je žena prijavila da je dobila šakom u glavu od muškarca koji joj je nešto dobacivao. Rekla mu je da je idiot, pa ju je udario šakom i prijetio da će je ubiti. I on je pobjegao kad su se upleli prolaznici. Pet dana kasnije ženu koja je hodala sama po cesti napala su trojica muškaraca, istukla ju i srušila na tlo. Držali su je na tlu, gurali joj prste u usta i vrijeđali je. Jedan 22-godišnjak je uhićen.

Sljedeći dan policija je vidjela migrante kako diraju neke žene ispred noćnog kluba. Kad su htjeli intervenirati iz kluba su izašli pijani muškarci i počelo je naguravanje. Stranci su pobjegli.

Nekoliko dana kasnije, 2. marta dvije žene su izlazile iz kafića kad im je prišla grupa muškaraca i rekla im da ‘djevojke ne bi trebale biti vani po noći’. Gurnuli su ih u ćošak i dirali. Nakon nekog vremena su otišli smijući se.

Nasilnik ganjao ženu automobilom

Tri dana kasnije ženi na cesti približio se automobil u kojem je bio muškarac koji joj je dobacio da će je silovati i ubiti. Žena je pobjegla, a on ju je ganjao po ulici. Sljedeći dan jedan je stranac fućkao ženi koja je prilazila cestom. Kad mu je rekla da prekine, on ju je udario šakom u glavu. Ona je pala, a on ju je nastavio tući. Gurao joj je glavu u snijeg i vikao da će je silovati i ubiti.

Isti dan, 6. marta, jedna je žena upotrijebila borilačke vještine i obranila se od trojice nesuđenih silovatelja koji su je udarili u trbuh. Dvojica su je srušili na tlo, a treći joj je pokušao skinuti hlače. Uspjela ga je udariti laktom u glavu. Kad mu je počela curiti krv, pobjegli su. Za dlaku je izbjegla silovanje, kažu u policiji.

Policija iz inače mirnog Östersunda priznaje da nikad nisu doživjeli ništa slično.

Policija: Sve to čini nerealnim

U ponedjeljak su pozvali sve medije kako bi poslali poruku ženama u gradu da ne izlaze ih kuća bez pratnje. Šef policije Stephen Jerand priznao je da se policija bori s tim zločinima te da im se sve to čini “nerealnim”.

Nekih 10 kilometara od grada nalazi se centar za migrante u kojem je smješteno 900 ljudi, većinom Afganistanaca, Sirijaca i Iračana. I tamo je mnogo nasilja prema ženama i djeci. Uhićen je tek jedan od napadača, Taleb Moafagh (22), i to dok je pokušao pobjeći u Njemačku, piše Daily Mail.


Izvor: Daily MailPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline