Stiže snijeg: Sutra će padati u unutrašnjosti, ali i na Jadranu

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže prvi ovogodišnji snijeg koji će se spustiti i u nizine. U većini zemlje se početkom novog tjedna također očekuje osjetno svježije vrijeme.

Stvaranje snježnog pokrivača očekuje se u gorju, ali snijeg će pasti i u središnjoj Hrvatskoj, a prema kraju dana, nošen vjetrom doletjet će i do sjevernog Jadrana, javlja DHMZ.

U ostatku zemlje očekuje se kiša, a u Dalmaciji mjestimično grmljavinsko nevrijeme. U kontinentalnim predjelima prognoziraju se niske temperature, idealne za snijeg, dok će na Jadranu dnevne rasti i do 17 Celzijevih stupnjeva.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i oštro, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima.

Snijeg je ove jeseni već padao. Štoviše, na meteorološkoj postaji Zavižan 23. 10. izmjeren je i značajan snježni pokrivač. Njegova visina bila je 30 centimetara.

Do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm. Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima nošenog jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom da je tlo još razmjerno toplo on će se brzo topiti, naveli su u ranijim prognozama u DHMZ-u.

Izvor: 24sata.hr