STIGAO OBDUCIJSKI NALAZ: Dječak se otrovao poljskim jajima i umro od salmonele

Mirko Vidović, petogodišnji dječak iz Bregane u Hrvatskoj, umro je od salmonele. Pokazala je to obdukcija čiji su se nalazi čekali punih 38 dana. Nalaz će sutra biti dostupan i istražiteljima koji rade na ovom slučaju.

582dfbf8-3ad4-4633-b7af-72d30a0a0a64-jaja-718x446

Naime, kako bi se provjerili svi segmenti obdukcije, napravljen je niz analiza, a na kraju su potvrđene prvobitne sumnje: za smrt dječaka kriva su jaja zaražena Salmonellom enteritidis.

Tragedija u porodici Vidović dogodila se u noći sa 10 na 11. oktobar. Cijela porodica Vidović, roditelji i troje djece, zarazila se salmonelom iz jaja koja su kupili na akciji u Kauflandu.

Riječ je o poljskim jajima koja je u Hrvatsku uvezla Mesna industrija braća Pivac.

Iako su analize jaja izuzetih u Kauflandu pokazale da u njima nema salmonele, ona pronađena u hladnjaku Vidovićevih imala su drugačije rezultate.

Od 22 jaja, koja su ostala iz pakiranja od 30 komada, dva su bila zaražena salmonelom. Dječak je obolio i umro u porodičnoj kući, a roditelji i njegove dvije sestre bili su na dugom liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Obdukcijski nalaz stigao je u jeku novog skandala sa salmonelom. Riječ je o zaraženoj piletini i pačetini, zbog čega je u srijedu smijenjen Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Izvor: Jutarnji.hr